Żadne ogórki i buraki. Kiszonka z przepisu Cichopek to dopiero hit
Zwykle kisimy ogórki, buraki lub kapustę. Jednak Katarzyna Cichopek idzie o krok dalej. Sięga po popularne kwiaty. Taka kiszonka to samo zdrowie i sposób na zgrabną sylwetkę.
Katarzyna Cichopek kisi chryzantemy
Kiszone ogórki czy kapusta pełne są witamin i stanowią zdrowy dodatek do obiadu. Jedzenie takich kiszonek doskonale wpływa na naszą odporność, co jest tak ważne jesienią i zimą. Katarzyna Cichopek znana widzom ze szklanego ekranu też przygotowuje kiszonki. Jednak aktorka i prezenterka kisi chryzantemy.
Taki wybór może dziwić, ale warto wiedzieć, że te popularne w Polsce kwiaty pełne są witamin: A, C i witamin z grupy B. Taka kwiatowa kiszonka dostarcza też cynku, magnezu, potasu i selenu. Warto kisić chryzantemy, bo ich spożywanie dobrze działa na serce i obniża poziom cholesterolu.
Taką sałatkę podam w tym roku na Wszystkich Świętych. Jest lepsza niż jarzynowaKiszone chryzantemy, czyli samo zdrowie
Kiszone chryzantemy wspomagają leczenie osteoporozy, działają przeciwzapalnie, poprawiają odporność i mają dobry wpływ na wzrok, skórę i włosy. Oprócz tego napar z kiszonych chryzantem działa uspokajająco i podkręca metabolizm. Taką kiszonkę można dodać do surówek, czy zup.
Warto pamiętać, że kiszonki są źródłem bakterii probiotycznych, które dobroczynnie wpływają na nasz organizm. Wspierają między innymi pracę układu trawiennego. Poniżej prezentujemy przepis Katarzyny Cichopek na kiszone chryzantemy.
Jak zrobić kiszone chryzantemy z przepisu Katarzyny Cichopek?
Składniki:
- 1 garść płatków chryzantem
- 1 litr wody
- 1 garść płatków jaglanych
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka soli
- kawałek chrzanu
Z wody i soli przygotowujemy solankę. Do słoika o pojemności 900 ml wkładamy obrany chrzan i czosnek. Dodajemy chryzantemy, marchewkę i płatki jaglane. Zalewamy lekko ciepłą solanką. Odstawiamy w chłodne miejsce na 14 dni.
Ważne jest, by do kiszenia używać chryzantem z ogrodu. Te z marketu mogą zawierać szkodliwe środki chemiczne. Z takiej kiszonki zróbmy surówkę i podajmy ją do obiadu lub zjedzmy jako przekąskę. Pisaliśmy o przyprawie, która może szkodzić naszemu zdrowiu. Polecaliśmy przepis na delikatne ciasto na pierogi.
Źródło: zywienie.abczdrowie.pl