Smakosze.pl Przepisy Zupa niczym z restauracji w mniej niż 15 minut. Doskonały krem z pieczonej papryki
YouTube / kanał: Smakosze

Zupa niczym z restauracji w mniej niż 15 minut. Doskonały krem z pieczonej papryki

7 lutego 2021
Autor tekstu: Karolina Szmulewicz

W naszym codziennym menu zupa odgrywa bardzo ważną rolę, jednak niekiedy może brakować nam pomysłów na kolejne kompozycje. Krem z pieczonej papryki będzie zatem wspaniałą odmianą, do której zechcesz wielokrotnie wracać.

Niebanalna zupa krem z całą pewnością przypadnie do gustu wielbicielom wyrazistych smaków oraz zaskakujących połączeń składników. W jej składzie znajdziemy zbyt mało doceniany przez Polaków fenkuł, który nadaje świeżości i zupełnie nowego charakteru.

Najlepsza zupa na chłodne dni 

Gdy tylko za oknem pojawia się nieprzyjemna aura, powinniśmy zaopatrzyć się w solidną ilość papryki. To warzywo jest nie tylko zwyczajnie pyszne, ale także wyjątkowo cenne dla zdrowia , odporności i ogólnego samopoczucia.

W jej składzie znajdziemy witaminy: C, E oraz A, a także potas, wapń, magnez i żelazo. Dodatkowo jest niskokaloryczna więc zupą krem przygotowaną na jej bazie, możemy się zajadać niemal bez ograniczeń.

Fenkuł, czyli koper włoski może wydawać się egzotycznym składnikiem, jednak obecnie znajdziemy go w niemal każdym większym markecie. Jak nazwa wskazuje, pochodzi z Włoch i rejonów Morza Śródziemnego, jednak obecnie jest ceniony na całym świecie, ze względu na niezwykłe walory smakowe.

Zupa krem z pieczonej papryki to pozycja obowiązkowa w menu prawdziwego smakosza. Już po kilku pierwszych łyżkach zachwycisz się i zapewne sięgniesz po dokładkę.

Przepis na zupę krem z pieczonej papryki

Potrzebujesz:

  • 1 kg papryki czerwonej

  • puszka passaty pomidorowej

  • 1 fenkuł

  • 3 szalotki

  • 3 ząbki czosnku

  • garść prażonych migdałów

  • 50 ml oliwy

  • sól

  • pieprz

Paprykę kroimy na pół i usuwamy gniazda nasienne. Układamy ją skórką do góry na blasze do pieczenia wyłożonej wcześniej papierem. Wierzch papryki smarujemy oliwą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 230 stopni. Pieczemy, aż skórka się przypali i zobaczymy charakterystyczne czarne zwęglenia. Paprykę możemy przygotować na zapas nawet kilka dni wcześniej , wtedy zupę wykonamy w mgnieniu oka.

Szalotkę oraz czosnek drobno kroimy. Do robota kuchennego wlewamy oliwę i dorzucamy wcześniej rozdrobnione warzywa. Misę robota rozgrzewamy do temperatury 140 stopni i tym samym lekko podsmażamy warzywa. Tę czynność możemy wykonać również w klasycznym garnku.

Fenkuł kroimy na mniejsze kawałki, kształtem przypominające czosnek, smarujemy oliwą i lekko przyprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowany koper włoski wkładamy do piekarnika i pieczemy do zarumienienia.

Do podsmażonych warzyw w misce robota (bądź garnku) dodajemy passatę pomidorową oraz podpieczoną paprykę. Całość gotujemy przez 10 minut . Po tym czasie zupę przelewamy do blendera kielichowego i miksujemy do uzyskania jednolitej masy.

Pod spodem znajdziesz nagranie z całym przepisem krok po kroku, koniecznie obejrzyj.

Zupa krem z pieczonej papryki jest już gotowa. Teraz pozostało jedynie wyłożyć ją na talerz i udekorować pieczonym fenkułem oraz prażonymi migdałami, a po chwili zbierać komplementy od zachwyconej rodziny. Smacznego.

Jeśli jesteś wielbicielem zup, z całą pewnością pokochasz ten przepis , oraz wskazówki z tego artykułu.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Karolina Szmulewicz

Liderka, a zarazem główna wydawczyni portalu Smakosze. Pasjonatka na równi jedzenia, co gotowania. Dbam o to, byście codziennie mieli najświeższe, kulinarne newsy i smakowite przepisy. Studiowałam dziennikarstwo i komunikację społeczną oraz prowadziłam własny kanał kulinarny, gdzie gotowałam na żywo. Moim celem w przyszłości jest otworzenie własnej restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy