Zupa niczym z restauracji w mniej niż 15 minut. Doskonały krem z pieczonej papryki
W naszym codziennym menu zupa odgrywa bardzo ważną rolę, jednak niekiedy może brakować nam pomysłów na kolejne kompozycje. Krem z pieczonej papryki będzie zatem wspaniałą odmianą, do której zechcesz wielokrotnie wracać.
Niebanalna zupa krem z całą pewnością przypadnie do gustu wielbicielom wyrazistych smaków oraz zaskakujących połączeń składników. W jej składzie znajdziemy zbyt mało doceniany przez Polaków fenkuł, który nadaje świeżości i zupełnie nowego charakteru.
Najlepsza zupa na chłodne dni
Gdy tylko za oknem pojawia się nieprzyjemna aura, powinniśmy zaopatrzyć się w solidną ilość papryki. To warzywo jest nie tylko zwyczajnie pyszne, ale także wyjątkowo cenne dla zdrowia , odporności i ogólnego samopoczucia.
W jej składzie znajdziemy witaminy: C, E oraz A, a także potas, wapń, magnez i żelazo. Dodatkowo jest niskokaloryczna więc zupą krem przygotowaną na jej bazie, możemy się zajadać niemal bez ograniczeń.
Fenkuł, czyli koper włoski może wydawać się egzotycznym składnikiem, jednak obecnie znajdziemy go w niemal każdym większym markecie. Jak nazwa wskazuje, pochodzi z Włoch i rejonów Morza Śródziemnego, jednak obecnie jest ceniony na całym świecie, ze względu na niezwykłe walory smakowe.
Zupa krem z pieczonej papryki to pozycja obowiązkowa w menu prawdziwego smakosza. Już po kilku pierwszych łyżkach zachwycisz się i zapewne sięgniesz po dokładkę.
Przepis na zupę krem z pieczonej papryki
Potrzebujesz:
-
1 kg papryki czerwonej
-
puszka passaty pomidorowej
-
1 fenkuł
-
3 szalotki
-
3 ząbki czosnku
-
garść prażonych migdałów
-
50 ml oliwy
-
sól
-
pieprz
Paprykę kroimy na pół i usuwamy gniazda nasienne. Układamy ją skórką do góry na blasze do pieczenia wyłożonej wcześniej papierem. Wierzch papryki smarujemy oliwą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 230 stopni. Pieczemy, aż skórka się przypali i zobaczymy charakterystyczne czarne zwęglenia. Paprykę możemy przygotować na zapas nawet kilka dni wcześniej , wtedy zupę wykonamy w mgnieniu oka.
Szalotkę oraz czosnek drobno kroimy. Do robota kuchennego wlewamy oliwę i dorzucamy wcześniej rozdrobnione warzywa. Misę robota rozgrzewamy do temperatury 140 stopni i tym samym lekko podsmażamy warzywa. Tę czynność możemy wykonać również w klasycznym garnku.
Fenkuł kroimy na mniejsze kawałki, kształtem przypominające czosnek, smarujemy oliwą i lekko przyprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowany koper włoski wkładamy do piekarnika i pieczemy do zarumienienia.
Do podsmażonych warzyw w misce robota (bądź garnku) dodajemy passatę pomidorową oraz podpieczoną paprykę. Całość gotujemy przez 10 minut . Po tym czasie zupę przelewamy do blendera kielichowego i miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
Pod spodem znajdziesz nagranie z całym przepisem krok po kroku, koniecznie obejrzyj.
Zupa krem z pieczonej papryki jest już gotowa. Teraz pozostało jedynie wyłożyć ją na talerz i udekorować pieczonym fenkułem oraz prażonymi migdałami, a po chwili zbierać komplementy od zachwyconej rodziny. Smacznego.
Jeśli jesteś wielbicielem zup, z całą pewnością pokochasz ten przepis , oraz wskazówki z tego artykułu.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: