Zupa gołąbkowa jest hitem w moim domu. To danie z młodej kapusty jest wręcz obowiązkowe
Co zrobić z koncentratu pomidorowego i ryżu? Zupę pomidorową, czy raczej gołąbki? W tym przepisie łączymy te dwa światy. Efektem jest pyszna zupa o smaku gołąbków i równie jak ona sycąca.
Zupa z gołąbków
Gołąbki duszone w pomidorach to jedno z podstawowych dań polskiej kuchni. Doceniamy je za smak i i pożywność, ale nieco mniej za prostotę przygotowania. Parzenie kapusty , zawijanie – wszystko to może zniechęcać do przygotowania takiego posiłku.
Stąd wiele sposobów, by gołąbki nieco oszukać – przygotować wersję bez zawijania, albo, jak w tym przypadku, zupę, która naśladuje je w smaku, ale gotuje się właściwie sama.
Zupa o smaku gołąbków
Ilustracje do tego przepisu zaczerpnęliśmy z kanału Damian – kuchnia od kuchni. Autor pokazuje tam swoją wersję przypraw i używa koncentratu pomidorowego, co daje nieco inny smak niż w naszym przepisie.
Składniki
- 1 główka młodej kapusty
- ½ kg mielonej wieprzowiny
- 1 duża cebula
- ½ szklanki ryżu
- 2 l bulionu drobiowego
- ½ szklanki passaty pomidorowej
- Przyprawy: sól, pieprz, suszony czosnek, papryka słodka, majeranek
Gotujemy gołąbki w bulionie
Cebulę kroimy w kostkę. Razem z mięsem wykładamy ją na rozgrzaną, polaną olejem patelnię. Przyprawiamy do smaku – łyżeczką soli, połową pieprzu i podanymi – lub swoimi ulubionymi – przyprawami. Mieszamy i dusimy na średnim ogniu.
Do dużego garnka nalewamy bulion. Podgrzewamy go, a kiedy zawrze, wrzucamy do niego ryż. Można gotować go z kilkoma listkami laurowymi i kulkami ziela angielskiego, by nabrał jeszcze więcej smaku.
Kiedy zupa się gotuje, kroimy kapustę w grube plastry. Na patelnię z podsmażonym mięsem wylewamy passatę pomidorową i zagotowujemy , a następnie przerzucamy do garnka z zupą. W ten sposób gotujemy przez kilka minut. Dodajemy kapustę, przykrywamy i na małym ogniu gotujemy zupę, aż kapusta będzie miękka. Przed podaniem doprawiamy do smaku. Można zupę także zabielić śmietaną.
Wypróbuj też przepisy na duszoną pierś kurczaka i zdrowotny napar z ogonków czereśni .