Zupa grzybowa z łazankami. Pomysł na prosty obiad
Zupa grzybowa z łazankami z suszonych grzybów i pieczarek to pomysł na wyśmienitą zupę dla całej rodziny. Danie jest bardzo aromatyczne, sycące i mocno rozgrzewa, zupa idealnie sprawdzi się więc w chłodne, zimowe dni. Poznaj przepis na zupę grzybową z łazankami.
Zupa grzybowa z łazankami to prosta, ale wyjątkowo smaczna zupa, którą jadałam jak byłam mała, a teraz sama często do niej wracam. Zupę gotuję na bulionie warzywnym, który przygotowuję z marchewki, selera, korzenia pietruszki, cebuli i czosnku. Bardzo ważne są również zioła- liść laurowy, lubczyk i natka pietruszki.
Zupa to świetna propozycja zarówno dla osób, które są na diecie wegetariańskiej, jak i tych, które jedzą mięso, grzybowa z suszonych grzybów leśnych smakuje każdemu. Do zupy ugotuj łazanki- idealnie pasują do dania. Zupę dopraw solą, pieprzem i zabiel śmietaną, a będzie pysznie.
Grzyby suszone namocz kilka godzin przed gotowaniem zupy, możesz moczyć je nawet całą noc. Nie wylewaj wody po namaczaniu suszu- wlej ją do wywaru, a zupa będzie miała jeszcze lepszy smak, będzie bardzo grzybowa.
Jeśli szukasz pomysłu na szybki obiad- tu poznasz przepis na zupę warzywną bez mięsa , jest aromatyczna i smaczna.
Przepis na zupę grzybową z łazankami
Składniki na 3-4 porcje:
-
makaron łazanki
-
marchewka
-
korzeń pietruszki
-
cebula
-
ząbek czosnku
-
kawałek selera
-
gałązka lubczyku lub suszony lubczyk
-
liść laurowy
-
25 g leśnych grzybów suszonych
-
3 duże pieczarki
-
3 łyżki śmietany 18%
-
sól, pieprz do smaku
-
natka pietruszki
Jak ugotować zupę grzybową z łazankami?
Suszone grzyby włóż do miski, zalej szklanką zimnej wody i odstaw, żeby zmiękły. Do garnka wlej 750 ml wody, włóż marchew, kawałek selera, cebulę, czosnek, korzeń pietruszki, lubczyk, liść laurowy i ugotuj aromatyczny wywar.
Bulion dopraw do smaku solą i pieprzem, wyjmij miękką marchew i pietruszkę, pokrój w kostkę i włóż do zupy, do wywaru dodaj również pokrojone pieczarki, suszone grzyby, wlej wodę po namaczaniu i gotuj około 20 minut na wolnym ogniu.
Źródło zdjęcia: canva/gresei W osobnym garnku ugotuj łazanki według instrukcji na opakowaniu, posiekaj pietruszkę i wymieszaj śmietanę z odrobiną wody. Śmietanę wlej do zupy, oprósz solidnie natką pietruszki i podaj z ugotowanymi kluseczkami, smacznego.