Zupa warzywna bez mięsa. Zrobisz ją z dużą łatwością
Zupa warzywna bez mięsa i śmietany to wegańska propozycja obiadowa, która posmakuje każdemu. Jest lekka, a dzięki sporej ilości warzyw bardzo aromatyczna, smaczna i pożywna. Poznaj przepis na wyśmienitą zupę warzywną bez mięsa i śmietany.
Zupa warzywna wegańska jest jedną z moich ulubionych, bezmięsnych zup. Danie jest bardzo wyraźne w smaku i pożywne. Do zupy dodaję podstawowe składniki, jak marchew, pietruszka, ziemniaki, ale również seler naciowy, groszek i cukinię, które sprawiają, że danie smakuje wyśmienicie i jest bombą witaminową.
Do zupy nie dodaję soli, zastępuję ją sosem sojowym, który jest równie słony, a dodatkowo podkreśla smak warzyw. Zupę doprawiam również pieprzem i sporą ilością natki pietruszki. Warzywna bez mięsa smakuje nawet największym mięsożercom, jest świetna zarówno w chłodne, jak i upalne dni.
Wiesz, że nawet rosół można ugotować bez mięsa? Tu poznasz przepis na aromatyczny rosół bez mięsa, jest przepyszny.
Przepis na zupę warzywną bez mięsa
Składniki na 3-4 porcje:
2 marchewki
duży korzeń pietruszki
mała cukinia
cebula biała
2 łodygi selera naciowego
pół szklanki zielonego groszku
dojrzały, słodki pomidor
2 młode ziemniaki
natka pietruszki
liść laurowy
jasny sos sojowy i pieprz do smaku
Jak zrobić zupę warzywną bez mięsa?
Ziemniaki pokrój w kostkę, pokrój również cukinię, marchewkę, pietruszkę, seler, cebulę przekrój na pół i podpiecz na suchej patelni.
Do garnka wlej 750- 800 ml wody, włóż cebulę, liść laurowy, pieprz i łyżeczkę sosu sojowego, doprowadź do wrzenia, następnie dodaj cukinię, marchewkę, pietruszkę, seler i gotuj przez 10 minut na wolnym ogniu.
Źródło zdjęcia: canva/aprilante Pokrój pomidora w kostkę, przełóż do garnka, dodaj również ziemniaki, groszek i gotuj około 30-40 minut, do miękkości wszystkich warzyw. Zupę oprósz posiekaną natką pietruszki, dopraw do smaku pieprzem i sosem sojowym, smacznego.