Zupa mleczna z makaronem - śniadanie dzieciństwa
Zupa mleczna jest świetnym pomysłem na śniadanie, gdy spieszymy się i mamy tylko chwilę na zjedzenie czegoś pożywnego. Wystarczy wsypać płatki kukurydziane do talerza i zalać je zimnym lub wcześniej podgrzanym mlekiem.
Zupa mleczna z dawnych lat
Choć połączenie mleka z płatkami kukurydzianymi wydaje się najbardziej oczywiste i popularne, kiedyś zupa mleczna wyglądała zupełnie inaczej . Wszystko przez braki w sklepach, przez które ludzie zmuszeni byli do szukania własnych, tanich alternatyw.
Dzisiaj z sentymentem wracamy do czasów PRL-u, by przypomnieć sobie nie tylko produkty, których dzisiaj nie dostaniemy już w żadnych sklepach , ale i zapomniane smaki.
Choć o niektórych potrawach z czasu PRL-u chętnie byśmy zapomnieli, na myśl o innych ślinka sama nam cieknie. Często odświeżamy starsze przepisy, delikatnie je modyfikując, by były zdrowsze i bardziej wartościowe.
Podobnie sprawa ma się z kultowym śniadaniem z czasów PRL-u, czyli zupą mleczną z makaronem. Dla niektórych jest ona koszmarem dzieciństwa, dla innych pysznym daniem, które do dzisiaj gości na ich stołach.
Jak przygotować tradycyjną zupę mleczną z makaronem?
Zupę mleczną przyrządzano na wiele sposobów. Można ją było zjeść ze zwykłym makaronem i łyżeczką cukru, podać ją z zacierkami czy lanym ciastem. Wariantów było wiele - wedle upodobania.
Czego potrzebujemy do przygotowania klasycznej zupy mlecznej? Oto niezbędne składniki:
-
mleko
-
makaron
-
cukier
Zacznij od ugotowania makaronu - wrzuć go do wrzącej wody i gotuj tyle minut, ile podano na opakowaniu. Możesz dolać pół łyżeczki oleju, aby makaron nie posklejał się i nie przywarł do garnka.
Ugotowany makaron przecedź, zahartuj zimną i pozostaw do ocieknięcia. Następnie nałóż makaron na talerz. Podgrzej mleko i zalej nim makaron. Na koniec dodaj łyżeczkę cukru lub miodu do smaku.
Z rozrzewnieniem wspominamy czasy, w których często zamiast zwykłego mleka, kupowało się takie w proszku, w charakterystycznym niebieskim opakowaniu. Wiele osób wraca też wspomnieniami do czasów, gdy po mleko chodziło się z wielkimi kankami , dzisiaj już przecież praktycznie nieużywanymi.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Tradycyjna, babcina surówka z kiszonej kapusty. Absolutny, niezawodny klasyk
-
Dzień Placków Ziemniaczanych. Podajemy prosty przepis na kultowe danie
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama
Źródło: fakt.pl, gotujmy.pl