Smakosze.pl Porady Zupa pomidorowa traci cały smak. Wszystko przez 1 błąd
Fot. Canva/robert666

Zupa pomidorowa traci cały smak. Wszystko przez 1 błąd

24 lutego 2025
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Zupę pomidorową znają i lubią wszyscy. Pomimo sporej popularności, nie każdy wie, jak ugotować dobrą zupę pomidorową. Wszystko przez jeden błąd, który może zaważyć nad smakiem zupy. Dowiedz się, czego nie robić podczas gotowania pomidorówki, a za każdym razem wyjdzie idealna.

Zupa pomidorowa, czyli galimatias pomidorowy

Zupa pomidorowa swój doskonały smak zawdzięcza przede wszystkim, co oczywiste, pomidorom. Jedni do jej przygotowania używają tych świeżych, a inni decydują się na te z puszki krojone lub w całości. Niezależnie od tego, jakich pomidorów się używa, większość z przygotowujących tę zupę, popełnia jeden błąd.

Kwestia jest o tyle istotna, że pomidory są głównym składnikiem, więc jeżeli zostaną źle przygotowane, straci na tym cała danie. O tym, czego nie robić z pomidorami oraz jak przygotować doskonałą pomidorówkę, dowiesz się ze wskazówek umieszczonych poniżej. Dzięki nim obiad już zawsze będzie udany.

pomid ory.jpg
Fot. Canva/Couleur
Testują nowy produkt na polskim rynku. Kupisz go tylko w Dino

Najgorszy błąd podczas gotowania zupy pomidorowej

Jeżeli do gotującego się wywaru dodajesz pomidory surowe lub prosto z puszki, popełniasz jeden z najgorszych błędów. Takie pomidory nie oddają pełni swoich walorów, a sama zupa jest pozbawiona smaku, który powinna mieć. Bardziej przypomina wywar zabarwiony pomidorami niż pełnoprawną zupę pomidorową. Co więc z pomidorami należy zrobić?

Dalsza część tekstu pod filmem.

Zapobiegnięcie błędu jest bardzo proste. Pomidory, przed dodaniem do garnka, należy przesmażyć . Dzięki tej czynności dochodzi do reakcji Maillarda, która polega na tym, że pod wpływem ciepła zachodzi kilka reakcji chemicznych pomiędzy aminokwasami a cukrami redukującymi. To właśnie dzięki niej pomidory nabierają smaku. Zawarte w warzywie cukry karmelizują się, kwasy ulegają zagęszczeniu, a przy okazji powstaje, przyciągający uwagę, aromat. Tylko pomidory przesmażone na maśle lub oliwie mogą trafić do gotującego się wywaru.

smażenie pomidorów.jpg
Fot. Canva/milanfoto

Jak doprawić zupę pomidorową?

Za smak zupy pomidorowej odpowiedzialne są również przyprawy. Większość kucharek i kucharzy doprawia danie pieprzem, solą, a niekiedy i suszonymi ziołami, takimi jak bazylia, oregano czy czosnek. Choć ich użycie nie zaszkodzi smakowi, warto dodać coś jeszcze.

Jednym z rzadko dodawanych do zupy dodatkiem jest cukier . Składnik może dziwić, ale naprawdę warto dodać go do dania. Dzięki niemu smaki zrównoważą się i wyczuwalne będą zarówno te słone, jak i kwaśne. Nie należy przesadzić z ilość dodatku, wystarczy maksymalnie pół łyżeczki cukru, a zupa wyjdzie idealna.

Sprawdź także, jaki nowy produkt pojawił się w Dino oraz poznaj nowy przepis na naleśniki na słodko .

pomidorowa.jpg
Fot. Canva/bhofack2
Usmaż i posmaruj słodkim sosem. Naleśniki rafaello to strzał w 10
Weź ogórki kiszone i zalej tym sosem. Ta surówka zasługuje na nagrodę
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy