Zupa tajska z kurczakiem
Zupa tajska z kurczakiem to rozgrzewająca, niezwykle aromatyczna zupa, która zachwyci Cię swoim smakiem już od pierwszego kęsa. Orientalne liście kaffiru, kolendra, chili i mleko kokosowe sprawią, że zupa nabierze wyjątkowego charakteru, jak z tajskiej restauracji. Poznaj przepis na genialną zupę tajską z kurczakiem.
Kuchnia tajska słynie z doskonałego łączenia smaków i aromatycznych przypraw. Każde danie ma wyczuwalną, słoną, ostrą, słodką i kwaśną nutę i jest rewelacyjnie doprawione. Podstawą doskonałej zupy tajskiej jest imbir, kurkuma, mleko kokosowe, liście kaffiru oraz sok z limonki i kolendra, dzięki którym zupa zyskuje niepowtarzalny smak.
Kaffir, czyli liście limonki są bardzo aromatyczne i dodają daniom lekko cytrynowego, świeżego smaku. W Polsce kaffir dostaniemy w sklepach z kuchniami świata oraz większych marketach w postaci mrożonych lub suszonych liści. Możesz również wykorzystać gotową mieszankę tajską z suszonego kaffiru i trawy cytrynowej.
Kuchnia tajska to aromatyczne zupy z krewetkami , kurczakiem, grzybami. To niezwykłe curry oraz tajskie, uliczne jedzenie, takie jak Pad Thai z wołowiną , warzywami, kurczakiem i owocami morza.
Przepis na zupę tajską z kurczakiem
Składniki na 4 porcje:
-
400 g piersi z kurczaka
-
2 cebule dymki
-
2 ząbki czosnku
-
papryka chili
-
papryka czerwona spiczasta
-
2 średnie marchewki
-
cukinia
-
400 ml mleka kokosowego
-
szczypta kurkumy, imbiru i soli
-
kilka listków kaffiru lub pół łyżeczki kaffiru suszonego
-
łyżka sosu sojowego
-
łyżka posiekanej kolendry
-
sok z połówki limonki
-
2 łyżki oleju roślinnego
Jak ugotować tajską zupę z kurczakiem?
Kurczaka umyj i pokrój na cienkie kawałki, pokrój w słupki cukinię, marchewki, paprykę spiczastą. Z papryczki chili wydrąż pestki i drobno posiekaj.
Na oleju podsmaż posiekaną dymkę i czosnek, dodaj kurczaka, dopraw kurkumą, imbirem, solą i pieprzem i smaż przez kilka minut. Dodaj wszystkie pokrojone warzywa, wymieszaj i smaż kolejne 5-6 minut. Dodaj 500 ml wody, sos sojowy, kaffir i gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu, aż marchewka będzie miękka.
Do garnka wlej mleko kokosowe, dodaj kaffir, sok z limonki, kolendrę i gotuj jeszcze przez kilka minut. W razie potrzeby dopraw do smaku solą, pieprzem, kurkumą.
Smacznego.