Smakosze.pl Przepisy Zupa tajska z kurczakiem
canva/engdaowichitpunya

Zupa tajska z kurczakiem

17 listopada 2021
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Zupa tajska z kurczakiem to rozgrzewająca, niezwykle aromatyczna zupa, która zachwyci Cię swoim smakiem już od pierwszego kęsa. Orientalne liście kaffiru, kolendra, chili i mleko kokosowe sprawią, że zupa nabierze wyjątkowego charakteru, jak z tajskiej restauracji. Poznaj przepis na genialną zupę tajską z kurczakiem.

Kuchnia tajska słynie z doskonałego łączenia smaków i aromatycznych przypraw. Każde danie ma wyczuwalną, słoną, ostrą, słodką i kwaśną nutę i jest rewelacyjnie doprawione. Podstawą doskonałej zupy tajskiej jest imbir, kurkuma, mleko kokosowe, liście kaffiru oraz sok z limonki i kolendra, dzięki którym zupa zyskuje niepowtarzalny smak.

Kaffir, czyli liście limonki są bardzo aromatyczne i dodają daniom lekko cytrynowego, świeżego smaku. W Polsce kaffir dostaniemy w sklepach z kuchniami świata oraz większych marketach w postaci mrożonych lub suszonych liści. Możesz również wykorzystać gotową mieszankę tajską z suszonego kaffiru i trawy cytrynowej.

Kuchnia tajska to aromatyczne zupy z krewetkami , kurczakiem, grzybami. To niezwykłe curry oraz tajskie, uliczne jedzenie, takie jak Pad Thai z wołowiną , warzywami, kurczakiem i owocami morza.

Przepis na zupę tajską z kurczakiem

Składniki na 4 porcje:

  • 400 g piersi z kurczaka

  • 2 cebule dymki

  • 2 ząbki czosnku

  • papryka chili

  • papryka czerwona spiczasta

  • 2 średnie marchewki

  • cukinia

  • 400 ml mleka kokosowego

  • szczypta kurkumy, imbiru i soli

  • kilka listków kaffiru lub pół łyżeczki kaffiru suszonego

  • łyżka sosu sojowego

  • łyżka posiekanej kolendry

  • sok z połówki limonki

  • 2 łyżki oleju roślinnego

Jak ugotować tajską zupę z kurczakiem?

Kurczaka umyj i pokrój na cienkie kawałki, pokrój w słupki cukinię, marchewki, paprykę spiczastą. Z papryczki chili wydrąż pestki i drobno posiekaj.

Na oleju podsmaż posiekaną dymkę i czosnek, dodaj kurczaka, dopraw kurkumą, imbirem, solą i pieprzem i smaż przez kilka minut. Dodaj wszystkie pokrojone warzywa, wymieszaj i smaż kolejne 5-6 minut. Dodaj 500 ml wody, sos sojowy, kaffir i gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu, aż marchewka będzie miękka.

Do garnka wlej mleko kokosowe, dodaj kaffir, sok z limonki, kolendrę i gotuj jeszcze przez kilka minut. W razie potrzeby dopraw do smaku solą, pieprzem, kurkumą.

Smacznego.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy