Orientalna zupa z krewetkami i makaronem ryżowym
pixabay.com

Orientalna zupa z krewetkami i makaronem ryżowym

Orientalna zupa z krewetkami i makaronem ryżowym to wbrew pozorom nieskomplikowane danie, które zachwyca bogactwem aromatów. Jest to potrawa efektowna - z pewnością zrobi wrażenie na Twoich bliskich. Co ważne, przygotowuje się ją bardzo szybko.

Orientalna zupa z krewetkami i makaronem ryżowym to wbrew pozorom nieskomplikowane danie, które zachwyca bogactwem aromatów. Jest to potrawa efektowna, która zrobi wrażenie na Twoich bliskich. Co ważne, przygotowuje się ją bardzo szybko.

Zupa jest bardzo sycąca, głównie za sprawą makaronu ryżowego, krewetek i tofu oraz rozgrzewająca. Bardzo ważnym składnikiem jest w niej czerwona, ostra pasta curry, która nadaje temu daniu wyrazistości.

Równie kluczowym składnikiem w tym daniu są krewetki, które coraz łatwiej znaleźć w większych sklepach. Warto jednak zwrócić uwagę na ich jakość – kolor i zapach. Świeże krewetki powinny pachnieć przyjemnie – morzem i wodorostami. Jeśli masz wątpliwości co do ich jakości, to lepiej zdecydować się na mrożone owoce morza. Opcjonalnie zamiast krewetek można użyć piersi z kurczaka.

Składniki na zupę z krewetkami i makaronem ryżowym:

- 500 ml bulionu warzywnego

- 250 ml mleka kokosowego z puszki

- 200 g świeżych lub mrożonych krewetek

- 100 g tofu naturalnego (można pominąć)

- 100 pieczarek

- 50 g makaronu ryżowego 1 mm (nitki)

- 1 łyżka czerwonej pasty curry

- 1 łyżka oleju roślinnego, najlepiej kokosowego

- 1 łyżka sosu rybnego

- świeża kolendra

- szczypiorek

Sposób przygotowania zupy z krewetkami i makaronem ryżowym:

Makaron ryżowy przygotować zgodnie z instrukcją znajdującą się na opakowaniu. Wystarczy zalać go wrzątkiem i po kilku minutach odcedzić.

Przygotować świeże krewetki myjąc je, oczyszczając z pancerzy i wnętrzności, oderwać ogonki. Jeśli krewetki są duże można pokroić je na kawałki, ale nie jest to konieczne.

Umyć pieczarki, osuszyć ręcznikiem papierowym lub odsączyć na sitku i pokroić w ćwiartki. Tofu pokroić w średniej wielkości kostkę. W garnku podgrzać bulion.

W garnku rozgrzać łyżkę oleju i przez około 2 minuty podsmażać czerwoną pastę curry, cały czas mieszając. Jeżeli pasta zbyt mocno przywiera do dna dodać 2-3 łyżki mleka kokosowego, aby się nie przypaliła.

Następnie dolać gorący bulion warzywny i całość przez chwilę gotować na niewielkim ogniu (ok. 3 minuty). Dodać pozostałą część mleka kokosowego (zarówno bardziej stałą, jak i płynną) i sos rybny. Gotować przez kolejne 3-4 minuty i dosolić do smaku.

Do zupy wrzucić przygotowane wcześniej pieczarki i tofu, chwilę pogotować. Dołożyć makaron ryżowy i krewetki i zostawić na ogniu przez około 2 minuty, aby krewetki doszły, ale nie zrobiły się gumowate.

Zupa jest już prawie gotowa. Na tym etapie warto jej spróbować i ewentualnie przyprawić.

Nalewać do głębokich talerzy lub miseczek, przyozdobić świeżą kolendrą oraz szczypiorkiem.

Domowa pasta curry:

Do tego przepisu pasta curry jest niezbędna. Można użyć gotowej, kupionej w sklepie lub przygotować ją własnoręcznie. Warto przekonać się, jak proste i szybkie jest jej przyrządzenie.

Domową pastę curry można kilka dni przechowywać w lodówce, jednak najlepiej przełożyć ją do kilku mniejszych pojemniczków i zamrozić.

Składniki:

- 5 szalotek (można użyć też zwykłej cebuli, ale jest ona znacznie bardziej wyrazista, więc jej ilość zredukuj do 2 średnich sztuk)

- 5 czerwonych papryczek chili (zakładając, że są to papryczki średniej wielkości i ostrości)

- 4 trawy cytrynowe

- 2 czerwone, słodkie papryki

- kawałek świeżego imbiru, minimum 5 cm

- 5-6 ząbków czosnku

- 5 listków kafiru (tajskiej limonki)

- sok z 2 limonek (ewentualnie cytryn)

- 2 łyżki oleju

- przyprawy – 3 łyżki ziaren kolendry, 4 łyżki papryki słodkiej czerwonej, 3 płaskie łyżeczki kuminu, 2 łyżeczki soli, opcjonalnie ostra papryka

Sposób przygotowania domowej pasty curry:

Rozgrzać suchą patelnię i uprażyć na niej kolendrę i kumin, aż zaczną wydzielać intensywny zapach. Odstawić do przestygnięcia.

Papryczki chili i słodkie papryki przekroić i pozbyć się gniazd nasiennych. Obrać czosnek i imbir. Limonkę (lub cytrynę) przekroić i włożyć na kilka sekund do mikrofalówki. To ułatwi wyciśnięcie z nich soku.

Trawę cytrynową pokroić w niewielkie paski. Obrać cebule i przekroić na ćwiartki. Imbir pokroić lub zetrzeć na tarce o małych oczkach. Pokroić słodką paprykę i papryczkę chili.

Do melaksera lub blendera wrzucić wszystkie składniki z listy i blendować do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.

Następny artykuł