Zupa z pieczonych warzyw - jak ją zrobić?
pixabay.com

Zupa z pieczonych warzyw - jak ją zrobić?

Jesienią i zimą z prawdziwą przyjemnością sięgamy po gorące i sycące potrawy. Talerz gorącej zupy po zimnym dniu to spełnienie marzeń każdego łakomczucha.

Jesienią i zimą z prawdziwą przyjemnością sięgamy po gorące i sycące potrawy. Talerz gorącej zupy po zimnym dniu to spełnienie marzeń każdego łakomczucha. Bogate w składniki, gęste i sycące. Łamiemy rutynę w kuchni i gotujemy nowocześnie, łącząc tradycję z egzotyką. Oto przepisy na genialne zupy warzywne, w tym na zupę z pieczonych warzyw!

Zupa z pieczonych warzyw


Bogaty smak i wspaniały wybór dla wegetarian i wegan, czyli zupa z pieczonych warzyw!


Czego potrzebujemy:

  • 2 duże ziemniaki
  • 2 papryki
  • 2 cukinie
  • 2 marchewki
  • 2-3 łyżki oliwy
  • bulion warzywny ok. 1,5 litra
  • 1 cebula
  • sól i pieprz do smaku.

Ziemniaki obieramy i kroimy na kawałki. Paprykę kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Cukinie kroimy na duże kawałki. Marchewkę obieramy i kroimy na grube słupki. Warzywa skrapiamy oliwą, lekko solimy i pieprzymy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20 minut, aż zrobią się miękkie. W międzyczasie w garnku podsmażamy posiekaną w kostkę cebulę. Kiedy będą gotowe, dodajemy upieczone warzywa i zalewamy bulionem. Doprowadzamy do zagotowania, trzymamy na ogniu jeszcze przez 5 - 10 minut. Po tym czasie zdejmujemy z ognia.

Zupę można podawać w ten sposób, ale możemy z niej zrobić także zupę-krem. Wystarczy poczekać, aż lekko przestygnie, a następnie zblendować do uzyskania kremowej konsystencji. Zupę można podawać z odrobiną oliwy, pestkami dyni lub kleksem śmietany.


Zupy warzywne - jeszcze więcej inspiracji

To nie jedyny sposób, w jaki możesz przygotować zupę warzywną. Poznaj nasze inne inspiracje na smaczne i bardzo sycące dania, które możesz przygotować już teraz.


Zupa Dhal


To indyjska zupa z czerwonej soczewicy. Gęsta, sycąca o intensywnym aromacie przypraw.


Potrzebujemy:

  • 20 gram masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebulę
  • 1/2 łyżeczkę kurkumy
  • 1 łyżeczkę przyprawy garam masala
  • 1/4 łyżeczki chilli w proszku
  • 1 łyżeczkę mielonego kuminu
  • 1 puszkę krojonych pomidorów z puszki, lub 3-4 świeże pomidory bez skórki - posiekane
  • czerwona soczewica 1-1,5 szklanki
  • łyżkę soku z cytryny
  • 350 ml wywaru z warzyw ( bulionu )
  • puszka mleka kokosowego
  • sól i pieprz
  • posiekana kolendra lub zielona pietruszka do podania
  • opcjonalnie 2 - 3 ziemniaki pokrojone w kostkę.

W garnku z grubym dnem rozpuszczamy masło i przesmażamy posiekaną drobno cebulę i poszatkowany czosnek. Po 2-3 minutach dodajemy przyprawy i przesmażamy przez około 1 minutę. Mieszając, dodajemy pomidory, soczewicę, sok z cytryny i mleko kokosowe. Dodajemy wywar z warzyw - dolewamy stopniowo, w miarę jak pęcznieje soczewica. Zupa ma wyjść gęsta. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu przez około 30 minut. Doprawiamy solą i pieprzem, możemy dodać jeszcze chili, jeśli lubimy bardzo ostre potrawy. Dodanie ugotowanych i pokrojonych w kostkę ziemniaków sprawi, że zupa będzie jeszcze bardziej sycąca. Podajemy z niewielką ilością kolendry (uwaga - świeża jest bardzo intensywna).


Aromatyczna i pożywna zupa Dhal to numer jeden wśród zimowych dań. Podczas gotowania w domu rozgości się aromat niezwykłych i intensywnych przypraw, który rozgrzewa już sam w sobie.


Zupa krem z pieczonej dyni


Połączenie lekko słodkiej dyni z ostrymi przyprawami rozgrzewa niezwykle intensywnie.


Przygotujmy:

  • 1 niedużą dynię. Dynia hokkaido, piżmowa - wedle gustu
  • 2-3 większe ziemniaki
  • 1 dużą cebulę
  • wywar z warzyw ( bulion ) 0, 5 litra
  • kawałek imbiru
  • 1/2 łyżeczki chili
  • sól, świeżo mielony pieprz, szczypta tymianku
  • uprażone pestki dyni i słonecznika
  • 2 łyżki oliwy.


Dynię obieramy, wycinamy pestki i kroimy w kostkę. Układamy na blaszce do pieczenia. Skrapiamy oliwą, lekko solimy i posypujemy tymiankiem. Pieczemy w piekarniku ok. 30 minut w 180 stopniach. Cebulkę, drobno posiekaną, należy zeszklić na patelni i na odrobinie oliwy. W garnku, w bulionie, gotujemy do miękkości ziemniaki pokrojone w kostkę. Następnie dodajemy upieczoną dynię ( zostawiamy parę kawałków do dekoracji ), cebulę, kawałek startego imbiru i przyprawy (chili, pieprz, sól). Gotujemy przez chwilę, a następnie miksujemy na gładki krem. Przelewamy do miseczki i dekorujemy kawałkami upieczonej dyni i uprażonymi pestkami.


Zupa krem z batatem i papryką


Kolejna zupa, której bazą są wcześniej upieczone warzywa. Smak staje się bardziej intensywny i bogaty.


Co potrzebujemy:

  • 2 duże, bądź 3 średnie bataty
  • 2 papryki
  • 2-3 łyżki oliwy
  • bulion warzywny ok. 1 litr
  • 1 cebula
  • mała puszka kukurydzy
  • 2 ząbki czosnku
  • chili, sól i pieprz

Bataty obieramy i kroimy na kawałki. Paprykę kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Warzywa skrapiamy oliwą, lekko solimy i pieprzymy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 215 stopni przez 20 minut. Pilnujemy, aby warzywa się nie przypalały. W garnku podsmażamy posiekaną cebulę z czosnkiem, można dodać, jeśli mamy, odrobinę świeżej papryki chili. Następnie dodajemy upieczone warzywa i zalewamy bulionem. Kiedy zupa się zagotuje zdejmujemy z ognia i blendujemy na krem. Do gotowej zupy dodajemy odrobinę kukurydzy z puszki. Do zupy można przygotować grzanki z chleba i przybranie z zielonej pietruszki. Palce lizać! Na pewno wpisze się w stałe menu osoby, która choć raz jej spróbuje.

Następny artykuł