Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zupa z pieczonych warzyw - jak ją zrobić?
Bizoń Michalina
Bizoń Michalina 25.03.2022 22:46

Zupa z pieczonych warzyw - jak ją zrobić?

Zupa z pieczonych warzyw - jak ją zrobić?
pixabay.com

Jesienią i zimą z prawdziwą przyjemnością sięgamy po gorące i sycące potrawy. Talerz gorącej zupy po zimnym dniu to spełnienie marzeń każdego łakomczucha. Bogate w składniki, gęste i sycące. Łamiemy rutynę w kuchni i gotujemy nowocześnie, łącząc tradycję z egzotyką. Oto przepisy na genialne zupy warzywne, w tym na zupę z pieczonych warzyw!

Zupa z pieczonych warzyw 

Bogaty smak i wspaniały wybór dla wegetarian i wegan, czyli zupa z pieczonych warzyw! 

Czego potrzebujemy:

  • 2 duże ziemniaki

  • 2 papryki

  • 2 cukinie

  • 2 marchewki

  • 2-3 łyżki oliwy

  • bulion warzywny ok. 1,5 litra

  • 1 cebula

  • sól i pieprz do smaku.

Ziemniaki obieramy i kroimy na kawałki. Paprykę kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Cukinie kroimy na duże kawałki. Marchewkę obieramy i kroimy na grube słupki. Warzywa skrapiamy oliwą, lekko solimy i pieprzymy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20 minut, aż zrobią się miękkie. W międzyczasie w  garnku podsmażamy posiekaną w kostkę cebulę. Kiedy będą gotowe, dodajemy upieczone warzywa i zalewamy bulionem. Doprowadzamy do zagotowania, trzymamy na ogniu jeszcze przez 5 - 10 minut. Po tym czasie zdejmujemy z ognia.

Zupę można podawać w ten sposób, ale możemy z niej zrobić także zupę-krem. Wystarczy poczekać, aż lekko przestygnie, a następnie zblendować do uzyskania kremowej konsystencji. Zupę można podawać z odrobiną oliwy, pestkami dyni lub kleksem śmietany. 

Zupy warzywne - jeszcze więcej inspiracji

To nie jedyny sposób, w jaki możesz przygotować zupę warzywną. Poznaj nasze inne inspiracje na smaczne i bardzo sycące dania, które możesz przygotować już teraz.

Zupa Dhal 

To indyjska zupa z czerwonej soczewicy. Gęsta, sycąca o intensywnym aromacie przypraw.

Potrzebujemy:

  • 20 gram masła

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 cebulę

  • 1/2 łyżeczkę kurkumy

  • 1 łyżeczkę przyprawy garam masala

  • 1/4 łyżeczki chilli w proszku

  • 1 łyżeczkę mielonego kuminu

  • 1 puszkę krojonych pomidorów z puszki, lub 3-4 świeże pomidory bez skórki - posiekane

  • czerwona soczewica 1-1,5 szklanki

  • łyżkę soku z cytryny

  • 350 ml wywaru z warzyw ( bulionu )

  • puszka mleka kokosowego

  • sól i pieprz

  • posiekana kolendra lub zielona pietruszka do podania

  • opcjonalnie 2 - 3 ziemniaki pokrojone w kostkę.

W garnku z grubym dnem rozpuszczamy masło i przesmażamy posiekaną drobno cebulę i poszatkowany czosnek. Po 2-3 minutach dodajemy przyprawy i przesmażamy przez około 1 minutę. Mieszając, dodajemy pomidory, soczewicę, sok z cytryny i mleko kokosowe. Dodajemy wywar z warzyw - dolewamy stopniowo, w miarę jak pęcznieje soczewica. Zupa ma wyjść gęsta. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu przez około 30 minut. Doprawiamy solą i pieprzem, możemy dodać jeszcze chili, jeśli lubimy bardzo ostre potrawy. Dodanie ugotowanych i pokrojonych w kostkę ziemniaków sprawi, że zupa będzie jeszcze bardziej sycąca. Podajemy z niewielką ilością kolendry (uwaga - świeża jest bardzo intensywna).

Aromatyczna i pożywna zupa Dhal to numer jeden wśród zimowych dań. Podczas gotowania w domu rozgości się aromat niezwykłych i intensywnych przypraw, który rozgrzewa już sam w sobie.

Zupa krem z pieczonej dyni

Połączenie lekko słodkiej dyni z ostrymi przyprawami rozgrzewa niezwykle intensywnie.

Przygotujmy:

  • 1 niedużą dynię. Dynia hokkaido, piżmowa - wedle gustu

  • 2-3 większe ziemniaki

  • 1 dużą cebulę

  • wywar z warzyw ( bulion ) 0, 5 litra

  • kawałek imbiru

  • 1/2 łyżeczki chili

  • sól, świeżo mielony pieprz, szczypta tymianku

  • uprażone pestki dyni i słonecznika

  • 2 łyżki oliwy.

Dynię obieramy, wycinamy pestki i kroimy w kostkę. Układamy na blaszce do pieczenia. Skrapiamy oliwą, lekko solimy i posypujemy tymiankiem. Pieczemy w piekarniku ok. 30 minut w 180 stopniach. Cebulkę, drobno posiekaną, należy zeszklić na patelni i na odrobinie oliwy. W garnku, w bulionie, gotujemy do miękkości ziemniaki pokrojone w kostkę. Następnie dodajemy upieczoną dynię ( zostawiamy parę kawałków do dekoracji ), cebulę, kawałek startego imbiru i przyprawy (chili, pieprz, sól). Gotujemy przez chwilę, a następnie miksujemy na gładki krem. Przelewamy do miseczki i dekorujemy kawałkami upieczonej dyni i uprażonymi pestkami. 

Zupa krem z batatem i papryką

Kolejna zupa, której bazą są wcześniej upieczone warzywa. Smak staje się bardziej intensywny i bogaty.

Co potrzebujemy:

  • 2 duże, bądź 3 średnie bataty

  • 2 papryki

  • 2-3 łyżki oliwy

  • bulion warzywny ok. 1 litr

  • 1 cebula

  • mała puszka kukurydzy

  • 2 ząbki czosnku

  • chili, sól i pieprz

Bataty obieramy i kroimy na kawałki. Paprykę kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Warzywa skrapiamy oliwą, lekko solimy i pieprzymy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 215 stopni przez 20 minut. Pilnujemy, aby warzywa się nie przypalały. W garnku podsmażamy posiekaną cebulę z czosnkiem, można dodać, jeśli mamy, odrobinę świeżej papryki chili. Następnie dodajemy upieczone warzywa i zalewamy bulionem. Kiedy zupa się zagotuje zdejmujemy z ognia i blendujemy na krem. Do gotowej zupy dodajemy odrobinę kukurydzy z puszki. Do zupy można przygotować grzanki z chleba i przybranie z zielonej pietruszki. Palce lizać! Na pewno wpisze się w stałe menu osoby, która choć raz jej spróbuje.

Tagi: