zupa di pesce
pixabay.com

Zuppa di pesce - włoska zupa rybna z owocami morza i pomidorami

Zupa rybna na ogół nie kojarzy się dobrze, bo nie każdy lubi smak ryby. Takie uprzedzenie to duży błąd, gdyż włoskie zupy rybne, a szczególnie di pesce, to delikatny smak, mocny aromat warzyw i charakterystyczna nuta owoców morza.

Zupa di pesce - włoska zupa rybna z owocami morza i pomidorami

Odczarowanie zupy rybnej

Zupa rybna na ogół nie kojarzy się dobrze, bo nie każdy lubi smak ryby. Takie uprzedzenie to duży błąd, gdyż włoskie zupy rybne, a szczególnie di pesce, to delikatny smak, mocny aromat warzyw i charakterystyczna nuta owoców morza. Idealna letnia przekąska lub pożywna kolacja. Polacy jedzą zdecydowanie zbyt mało ryb, a to duży błąd, ze względu na to, że ryby są bogate w cenne składniki dla organizmu, a zupa rybna poprawnie przyrządzona jest po prostu niezwykle smaczna. Zupa przygotowana z ryb jest znacznie zdrowsza niż dania ze smażonych oraz wędzonych ryb. Produkty wędzone zawierają dużo soli, która niekorzystnie wpływa na ciśnienie tętnicze krwi. Natomiast smażenie znacznie podnosi wartość kaloryczną posiłku. Poza tym podczas smażenia ryba poddana jest znacznie wyższej temperaturze niż w czasie gotowania zupy, a przez to traci znacznie większą ilość wartości odżywczych.

Wartości odżywcze zupy rybnej di pesce

Warto zdecydować się na regularne spożywanie zup rybnych, ponieważ cechują się one ogromnie ważnymi wartościami dla całego organizmu i ogólnego zdrowia. Jeżeli stosunkowo często jemy zupę rybną, możemy być pewni, że oczyszczamy i wzmacniamy organizm. Znajduje się w niej wiele niezbędnych składników odżywczych, takich jak: witaminy D, A oraz witaminy z grupy B, żelazo, białko, jod, wapń oraz kwasy Omega-3 (EPA, DHA). Nienasycone kwasy tłuszczowe spełniają w organizmie bardzo ważne zadanie. Wspomagają prawidłową pracę naszego mózgu i siatkówki oka. Biorą one również między innymi udział w procesach tworzenia błon komórkowych i wzmacnianiu odporności organizmu. Kwasy Oomega-3 redukują poziom złego cholesterolu, wykazują działanie antyrakowe, a także korzystnie wpływają na pamięć i koncentrację.

Przepis na paellę mixta z kurczakiem, krewetkami i pomidorami

Składniki użyte do przygotowania zupy di pesce rybnej są bardzo wykwintne, więc zupa może być idealną przystawką na świąteczny, uroczysty obiad.

Składniki na 4 porcje:

  • pęczek włoszczyzny
  • głowy i pancerze obrane z 500 g krewetek (mięso zostawić)
  • 4-5 sztuk głów i kręgosłupów z dowolnych ryb (nie są konieczne, można ich użyć, jeśli chcemy nadać zupie głębszy smak)
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • sól morska, świeżo mielony pieprz
  • 300 g filetu z białej ryby (np. dorsz)
  • 200 g filetu z łososia (opcjonalnie)
  • 4 cebule szalotki lub dymki
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 puszka pomidorów pellati
  • 1 świeży pomidor (najlepiej malinowy)
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 2 łyżki sosu sojowego i rybnego
  • 1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego
  • 1/2 łyżeczki chili w proszku
  • cukier, sól morska, świeżo mielony pieprz.

Przygotowanie:

  • Wywar rybno-warzywny przygotowujemy najlepiej dzień wcześniej: odmrożone lub świeże krewetki obieramy, zostawiając głowy i pancerze. Oczyszczone krewetki chowamy do lodówki.
  • Pancerze z odnóżami i głowami wkładamy do dużego garnka. Dodajemy głowy i kręgosłupy z ryb, jeśli używamy, a także włoszczyznę, liście laurowe i ziele angielskie.
  • Zalewamy 2,5 litrami zimnej wody. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień na mały i gotujemy przez około 1,5 godziny.
  • Przyprawiamy solą i pieprzem. Przecedzamy wywar przez gęste sito i czekamy aż ostygnie, a smaki się przegryzą.
  • Zupa di pesce: w dużym garnku podgrzać oliwę z oliwek. Szalotki kroimy w półplasterki, czosnek w drobną kostkę lub przeciskamy przez praskę, przesmażamy na oliwie wraz z koprem.
  • Dodajemy pomidory pellati, a także pokrojonego pomidora.
  • Wlewamy 2 litry wywaru rybnego. Przyprawiamy koncentratem, sosem sojowym i rybnym, octem i chili. Gotujemy ok. 15 minut na małym ogniu.
  • Przed podaniem zupy, łososia i dorsza kroimy w grubą kostkę (jeśli zupa ma być podana innego dnia, to nie dodajemy ryb – robimy to bezpośrednio przed podaniem). Delikatnie solimy.
  • Dodajemy ryby do wrzącej zupy i gotujemy jeszcze 10 minut. Na 3-4 minuty przed końcem wrzucamy szare krewetki. Od razu podajemy.
  • Możemy posypać wierzch ziołami: zielonymi częściami dymki, bazylią, koperkiem, natką kolendry lub pietruszki.
  • Podajemy koniecznie z grzankami lub świeżą bagietką podpieczoną na tosterze lub grillu.

Następny artykuł