Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Banalny przepis na kultowe pyry z gzikiem. Smakują nieziemsko
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 21.05.2022 20:47

Banalny przepis na kultowe pyry z gzikiem. Smakują nieziemsko

Banalny przepis na kultowe pyry z gzikiem. Smakują nieziemsko
canva/Wiktory

Pyry z gzikiem są idealnym pomysłem na tani, błyskawiczny i smaczny obiad lub kolację dla całej rodziny. Aromatyczne danie na ciepło posmakuje każdemu miłośnikowi tradycyjnych dań. Poznaj przepis na kultowe pyry z gzikiem, rozpływają się w ustach.

Gzik to tradycyjna potrawa kuchni kujawskiej i wielkopolskiej. To nic innego, jak twaróg wymieszany z kwaśną śmietaną i dodatkami, głównie szczypiorkiem, cebulką, solą i pieprzem. Gzik podawany jest ziemniakami gotowanymi i pieczonymi, każda wersja dania smakuje wyśmienicie.

Pyry z gzikiem to ziemniaki gotowane bez skórki. Do gorących, parujących jeszcze ziemniaków dodaj twaróg ze śmietaną, a stworzysz gęsty, kremowy sos, którym obtoczone będą pyry. Danie przygotujesz dosłownie w kilka chwil, a wszyscy będą zachwyceni.

Obiad możesz podać z kefirem lub maślanką i dodatkowo oprószyć prażoną cebulką. Pyry z gzikiem to pożywne i zbilansowane danie, którego musisz spróbować. Na pewno zostanie z Tobą na dłużej i będzie często pojawiać się na obiad.

Jeśli szukasz pomysłu na tradycyjną sałatkę- tu poznasz przepis na poznańską sałatkę śledziową z ziemniakami według Magdy Gessler, palce lizać.

Przepis na pyry z gzikiem

Składniki:

  • 1 kg młodych ziemniaków

  • 400 g twarogu

  • 400 g kwaśnej śmietany

  • pół czerwonej cebuli

  • pęczek szczypiorku

  • sól, pieprz

Jak zrobić pyry z gzikiem?

Ziemniaki obierz, pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj w osolonej wodzie. W tym czasie twaróg wymieszaj z kwaśną śmietaną, posiekanym szczypiorkiem i cebulką, dopraw do smaku solą, pieprzem.

Ugotowane ziemniaki odcedź, odparuj i gorące przełóż do miski z twarogiem i szczypiorkiem, następnie wymieszaj. Pod wpływem wysokiej temperatury, twaróg nabiera konsystencji gęstego sosu. Danie podaj od razu, smacznego.

Młode ziemniaki

Źródło zdjęcia: canva/ graphixchon

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: facetikuchnia.com.pl