Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wyjątkowe ciasto kubuś - gratka dla dużych i małych
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 21.01.2022 01:00

Wyjątkowe ciasto kubuś - gratka dla dużych i małych

Ciasto kubuś
canva/Lesyy

Szukasz pomysłu na delikatne, lekkie i mocno owocowe ciasto, które pokochają zarówno dzieci, jak i dorośli? Zrób wszystkim słodką niespodziankę i przygotuj ciasto kubuś na puszystym biszkopcie. Poznaj przepis na mocno pomarańczowe, słodkie i orzeźwiające ciasto kubuś.

Ciasto kubuś to jedno z tych ciast, za którymi szaleją i dzieci i dorośli. Delikatny, puszysty biszkopt z gęstą masą pomarańczową i pianką śmietanowo- pomarańczową to genialne połączenie. Ciasto wykończone jest galaretką pomarańczową i udekorowane plastrami pomarańczy.

Ciasto swoją nazwę zawdzięcza znanym, gęstym sokom dla dzieci. Mocno owocowy, pomarańczowy sok sprawdzi się doskonale do przygotowania masy do ciasta. Piankę natomiast przygotujesz z kremówki i galaretek. Pamiętaj, aby galaretki były zupełnie zimne, kiedy dodasz je do śmietanki, w przeciwnym wypadku zważysz krem.

Biszkopt z 5 jajek jest delikatny, ale bardzo puszysty, dodaj do niego cukier wanilinowy, a będzie miał doskonały smak. Biszkoptu nie wyjmuj z piekarnika zaraz po upieczeniu, ponieważ opadnie i popęka. Ciasto wyjmij dopiero po 30 minutach chłodzenia w nagrzanym piecu.

Ciasto kubuś to doskonałe ciasto chłodną, zimową porą, kiedy nie mamy dostępu do słodkich, świeżych owoców, jak truskawki, czy maliny. W czerwcu natomiast koniecznie upiecz biszkopt z truskawkami i galaretką, jest idealny w upalne dni.

Przepis na ciasto kubuś

Składniki na biszkopt (blacha o wymiarach 24x40 cm):

  • 170 g mąki tortowej

  • 220 g cukru

  • 80 g mąki ziemniaczanej

  • łyżeczka proszku do pieczenia

  • opakowane cukru wanilinowego

  • 5 jaj

Składniki na masę pomarańczową:

  • 900 ml gęstego soku pomarańczowego z owocami, np. Kubuś

  • 3 budynie śmietankowe z cukrem

Składniki na piankę pomarańczowo- śmietanową:

  • 500 ml śmietany 36%

  • 2 galaretki pomarańczowe

  • 3 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

  • 2 galaretki pomarańczowe

  • pomarańcze do dekoracji

Jak zrobić ciasto kubuś?

Na początku zrób biszkopt: białka oddziel od żółtek. Z białek ubij sztywną pianę, dodaj cukier wanilinowy, cukier i miksuj, następnie dodawaj po 1 żółtku i wymieszaj. Do masy dodaj przesiane przez sito mąki z proszkiem do pieczenia, wymieszaj delikatnie łyżką.

Biszkopt wlej na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstaw do nagrzanego do 160 stopni C piekarnika, piecz 25 minut. Po upieczeniu zostaw biszkopt w piekarniku na 15 minut, następnie uchyl drzwi i zostaw na kolejne 15 minut, aby ciasto nie opadło.

Biszkopt wyjmij z piekarnika i odstaw do całkowitego przestudzenia. Przygotuj masę pomarańczową: sok wymieszaj z budyniami w proszku i gotuj na małym ogniu, aż budyń całkowicie się rozpuści i zagęści masę, odstaw do całkowitego ostygnięcia.

Przygotuj masę śmietanową: galaretki rozpuść w 400 ml wrzącej wody, odstaw do całkowitego przestygnięcia. Śmietanę ubij na sztywno z cukrem pudrem, następnie wlej zimne galaretki i wymieszaj.

Galaretka pomarańczowa

Źródło zdjęcia: canva/matka_Wariatka Pozostałe galaretki rozpuść w 500 ml wrzątku i odstaw do przestudzenia, następnie wstaw do lodówki, aby zaczęły tężeć.

Na biszkopt wyłóż masę pomarańczową, przykryj pianką śmietanowo- pomarańczową i wstaw do lodówki, gdy galaretki będą już tężeć, wylej je na ciasto i ponownie wstaw do lodówki na 2 godziny. Udekoruj świeżą pomarańczą.