Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Czym polać brokuły?
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 29.09.2021 02:00

Czym polać brokuły?

Czym podlać brokuły
canva/Yana Gayvoronskaya

Brokuły są tak uniwersalnym warzywem, że możesz przygotowywać na wiele sposobów. Doskonale sprawdzą się jako dodatek do wielu dań, sałatek, makaronów. Zrezygnuj więc z podawania jarzyny z tradycyjną zasmażką na bazie masła i bułki tartej i sprawdź, czym podlać brokuły, aby były smaczne i zdrowe.

Brokuły doskonale smakują w towarzystwie sosów na bazie jogurtu, mleka, majonezu. Sprawdzą się więc jako dodatek do sałatek, głównych dań, a nawet jako samodzielna przekąska.

Brokuły przygotuj na parze lub ugotuj w osolonej wodzie. Tu znajdziesz porady, jak i ile gotować brokuły, aby zachowały swój smak i wartości odżywcze.

Czym polać brokuły?

Brokuły z sosem beszamelowym

Brokuły polane sosem beszamelowym to absolutny hit kulinarny. Beszamelem możesz polać ugotowane brokuły, lub całość zapiec w piekarniku. Każda wersja smakuje doskonale.

Do przygotowania sosu potrzebujesz:

  • 2 szklanki mleka w temperaturze pokojowej

  • 50 g masła

  • 3 łyżki mąki pszennej

  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, pieprzu i soli

W małym garnku rozpuść masło, stopniowo dodawaj mąkę i dokładnie mieszaj trzepaczką do jajek. Wlej mleko, przyprawy i mieszaj, aż powstanie gładki, aksamitny sos.

Brokuły z sosem mlecznym

Sos mleczny jest również świetnym dodatkiem do gotowanych brokułów.

Do przygotowania sosu potrzebujesz:

  • szklankę mleka w temperaturze pokojowej

  • łyżkę masła

  • szklankę mąki pszennej

  • sól, pieprz

Zagotuj pół szklanki mleka z masłem. W pozostałej części rozprowadź mąkę i dodaj do gotującego się mleka, dopraw solą, pieprzem i mieszaj do uzyskania sosu.

Brokuły z sosem czosnkowym

Sos czosnkowy na bazie jogurtu i majonezu doskonale sprawdzi się do brokułów i sałatek z warzywami

Do przygotowania sosu czosnkowego potrzebujesz:

  • mały jogurt naturalny

  • łyżka - dwie majonezu

  • 2 ząbki czosnku

  • oregano, pieprz, sól

Czosnek przeciśnij przez praskę lub posiekaj na bardzo drobne kawałki. Majonez wymieszaj z jogurtem, dodaj czosnek, sól, pieprz, dopraw oregano i odstaw do lodówki na pół godziny.