Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Dlaczego powinno się kłaść kostkę lodu na grillowane mięso?
Monika Dec
Monika Dec 30.04.2021 02:00

Dlaczego powinno się kłaść kostkę lodu na grillowane mięso?

grill
Pixabay / suju-foto

Amerykański szef kuchni i były juror programu Masterchef zdradził sekret idealnego mięsa z grilla. Dzięki niemu będzie ono idealnie soczyste i z pewnością posmakuje absolutnie całej rodzinie!

Dlaczego warto położyć na mięso z grilla kostkę lodu?

Zdaniem amerykańskiego kucharza w przygotowaniu idealnego mięsa z grilla pomoże kostka lodu. Najlepiej, gdy wciśniemy ją w sam środek uformowanego mięsa. Powód? Gdy wrzucimy mięso na grilla, roztapiająca się kostka zapewni mu odpowiednie nawilżenie i sprawi, że mięso nie będzie zbyt suche.

Co ciekawe kucharz zaleca, aby nie przesadzać z przyprawami. Jego zdaniem dobrej jakości mięso samo obroni się smakiem, a zbędne dodatki wcale go nie poprawią, a wręcz mogą go popsuć.

Poniżej podajemy przepis na obłędne domowe burgery prosto z grilla. Warto wypróbować go już podczas weekendu majowego!

Przepis na domowe burgery z grilla

Składniki:

  • antrykot wołowy - 800 g

  • 2 łyżki suszonej cebuli 

  • 3 łyżki musztardy saperskiej

  • 1 łyżeczki sosu sojowego

  • 1 łyżeczka octu balsamicznego

  • 2 ząbki czosnku

  • pieprz i sól do smaku

Dodatkowo:

  • 5 bułek

  • 5 liści sałaty

  • 5 plastrów dobrej jakości boczku

  • 5 plastrów żółtego sera

  • kilka ogórków konserwowych

  • pomidor

  • cebula czerwona

Sposób wykonania:

Pokrój cebulę, ogórki konserwowe oraz pomidora w cienkie plasterki. Połóż kawałki boczku na grillu  i poczekaj kilka minut, aż staną się one chrupiące. Mięso  zmiel w maszynce. Połącz je z musztardą, suszoną cebulą, sosem sojowym, octem balsamicznym. Dopraw ją do smaku solą i pieprzem, a następnie wyrabiaj je przez kilka minut.

Uformuj z mięsa 5 płaskich kotletów, grilluj je po kilka minut z każdej strony. Na koniec na każdym z nich połóż plasterek żółtego sera.

Przetnij na pół każdą z bułek i podpiecz ją na grillu. Spód posmaruj musztardą, a następnie połóż na niej sałatę, kotlety, zgrillowany boczek, plasterek pomidora, ogórki konserwowe oraz cebulę czerwoną.

Polecamy również przepis na kaszankę z grilla, który podawaliśmy w tym artykule.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: o2/ doradca smaku

Tagi: Mięso