Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Fit zupa jarzynowa
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 20.12.2021 01:00

Fit zupa jarzynowa

Fit zupa jarzynowa
canva/MarenWischnewski

Szukasz przepisu na lekką i mało kaloryczną zupę? Ugotuj fit zupę jarzynową z dodatkiem kaszy jaglanej. Zupa gotowana jest na warzywach rosołowych, które nadają jej wyraźnego smaku i aromatu, kasza natomiast jest lekka, ale sycąca. Poznaj przepis na fit zupę jarzynową.

Zupa fit jarzynowa gotowana jest wyłącznie na warzywach, bez podsmażania cebulki, bez wkładki mięsnej, bez zasmażki. Czysty wywar warzywny ma doskonały smak, a kasza jaglana sprawia, że zupa jarzynowa jest bardzo pożywna, mimo, iż porcja zawiera jedynie 120 kcal, dla porównania banan to 90 kcal.

Zupa jarzynowa w wersji light to pyszna propozycja dla wszystkich, nie tylko dla osób będących na diecie. Zupa jest przede wszystkim zdrowa, sycąca i dostarcza niezbędnych witamin i minerałów. Zupa jarzynowa doskonale rozgrzewa i wzmacnia naszą odporność.

Pamiętaj, aby kaszę jaglaną zalać wrzątkiem przed dodaniem jej do zupy, w ten sposób pozbędziesz się charakterystycznej dla niej goryczki. Z jaglanki przygotujesz wiele smacznych dań, między innymi kotlety z kalafiora i kaszy, idealne na lekki, ale pożywny obiad.

Jeśli szukasz pomysłu na zupę fit- tu poznasz przepis na dietetyczną zupę ogórkową, bez zasmażki, bez mięsa,

Przepis na fit zupę jarzynową

Składniki na 5-6 porcji:

  • 2 marchewki

  • korzeń pietruszki

  • kawałek selera

  • cebula

  • 3/4 szklanki mrożonego groszku

  • 2 ząbki czosnku

  • mały por

  • 40 g kaszy jaglanej

  • koperek

  • 2 liście laurowe

  • 3 ziarna ziela angielskiego

  • sól, pieprz

Jak ugotować fit zupę jarzynową?

Marchewkę, pietruszkę, seler pokrój w drobną kostkę, posiekaj por, czosnek i cebulę, następnie przełóż do większego garnka, włóż liście laurowe, ziele angielskie i zalej 1,5 wody i gotuj 15 minut od momentu zagotowania.

Kasza jaglana

Suchą kaszę zalej wrzątkiem, po 15 minutach gotowania wywaru dodaj ją razem z groszkiem do zupy i gotuj 20 minut, aż kasza będzie miękka, dopraw posiekanym koperkiem, solą i pieprzem.