Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Idealna przekąska na Sylwestra - parówki zapiekane w cieście francuskim
Renata Materlińska
Renata Materlińska 28.12.2021 01:00

Idealna przekąska na Sylwestra - parówki zapiekane w cieście francuskim

parówki w cieście
canva/Tetiana_Chudovska

Dopiero minęły Święta, a za chwilę koniec roku. Już dziś zaplanuj więc, co podasz domownikom lub zaproszonym gościom. Może będą to parówki zapiekane w cieście francuskim? Niewątpliwie są one idealną przekąską na Sylwestra. Proste do przygotowania, wszystkim smakują i szybko znikają z półmiska.

Parówki same w sobie może nie kojarzą się z przyjęciem. Jednak jeśli przygotujemy potrawę z ich udziałem, zaprezentują się zupełnie nie śniadaniowo. A wcale nie trzeba wielkiego wysiłku. Wystarczy zawinąć je w ciasto francuskie. To połączenie delikatnego, chrupiącego ciasta z pożywną parówką jest naprawdę smaczne.

Idealna przekąska na Sylwestra — parówki zapiekane w cieście francuskim

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego

  • 12 plasterków żółtego sera

  • 6 parówek

  • 1 jajko

  • sezam lub czarnuszka do posypania

Przygotowanie parówek w cieście

Ciasto podziel na 12 równej wielkości prostokątów. Wcześniej możesz je delikatnie rozwałkować.

Z parówek usuń foliowe osłonki. Każdą parówkę przekrój nożem na pół. Możesz też pokroić ją na 3 lub 4 części, ale wtedy dopasuj też ilość kawałków ciasta i sera.

Każdą połówkę parówki owiń plastrem sera, a potem kawałkiem ciasta. Brzeg ciasta wzdłuż parówki możesz posmarować jajkiem, wtedy zlepi się w czasie pieczenia.

Zawinięte parówki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj rozkłóconym jajkiem, posyp sezamem lub czarnuszką.

Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 210-220 st. C i piecz ok. 20 minut, aż ciasto ładnie się zrumieni. Do parówek podaj ketchup.

W naszym serwisie znajdziesz też inne przepisy na imprezowe przekąski. Sprawdź, jak przygotować klarowne, zimne nóżki, a także jak zrobić śledziki z rodzynkami i cebulą.

smarowanie jajkiem
smarowanie jajkiem

Źródło zdjęcia: canva/photovs

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: konspol.com

Zapraszamy na nasz Instagram