Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Jak gotować kukurydzę?
Jakub Kossakowski
Jakub Kossakowski 19.08.2021 02:00

Jak gotować kukurydzę?

Kukurydza wyjdzie idealnie
Pexels / Kaboompics .com

Smakowita gotowana kukurydza często gości na naszych stołach. Nie bez powodu możemy natknąć się na nią w niemal wszystkich sklepach. Mało kto zdaje sobie sprawę, że do wrzącej wody warto dodać cukier. Dzięki niemu uwydatnimy smak kukurydzy.

Nie da się ukryć, że kolba kukurydzy dobrze sprawdza się w formie lekkiego posiłku. Wielu smakoszy sięga po nią, chociażby podczas kolacji. Warto wiedzieć, jak prawidłowo ugotować kukurydzę.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Kukurydza wyjdzie lepiej niż kiedykolwiek

Gotowana kukurydza jest nie lada specjałem. Przeważnie serwuje się ją z dodatkiem soli oraz masła. Już wcześniej na naszym portalu prezentowaliśmy przepis na grillowaną kukurydzę. Dziś skupimy się na kwestii gotowania.

Mogłoby się wydawać, że kukurydza powinna gotować się w osolonej wodzie. Okazuje się, że znacznie lepiej sprawdza się dodatek w postaci cukru. Za jego sprawą nasza kukurydza będzie smakowała znacznie lepiej.

Na dwie kolby kukurydzy powinna przypadać jedna łyżka cukru. Sól powinniśmy dodać dopiero na ugotowane warzywo. Nie zaszkodzi wykorzystać także odrobiny masła. Przekąska w takiej formie zachwyci niejednego smakosza.

Jak gotować kukurydzę?

Wielu wielbicieli kulinariów zachodzi w głowę, starając się odnaleźć odpowiedź na powyższe pytanie. Przeważnie każdy robi to na swoją własną modłę. Jednak najlepiej skorzystać ze sprawdzonego sposobu.

Przed rozpoczęciem gotowania kukurydzę musimy obrać z liści i włosków. Warto także odciąć jej końcówki. Warzywo umieszczamy we wrzącej wodzie, którą wcześniej wzbogacamy o wspomniany już cukier.

Kukurydza ugotuje się idealnie, jeśli będzie miała sporo przestrzeni w garnku. Wówczas warzywo pod wpływem bulgoczącej wody samo z siebie zacznie się obracać. Dzięki temu kukurydza ugotuje się równomiernie.

Po 15 minutach nasza kukurydza powinna być już gotowa. Nie pozostaje nic innego jak przystąpić do beztroskiego zajadania. Kukurydza może być wykorzystana na różne sposoby. Jakiś czas temu przedstawialiśmy przepis na jajecznicę z jej dodatkiem.

Kukurydza
Kukurydza

Canva / Lesyy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Winiary

Zapraszamy na nasz Instagram