Jajecznica w najlepszym wydaniu
furo_felix, Getty Images

Przepis na wyjątkową jajecznicę z dodatkiem kukurydzy

Jajecznica jest śniadaniową klasyką, która dostarcza mnóstwo energii i przyjemności z samego rana. Wiele Polaków najczęściej konsumuje ją z dodatkiem szynki, lecz rezygnuje z mnóstwa innych kombinacji. Poniżej prezentujemy metody, które wprowadzą więcej świeżości do twojej kuchni.

Jajecznica stanowi świetne źródło białka, dzięki któremu nasze organizmy mają energię do pracy przez cały dzień. Poza jajkami i ewentualną wędliną, danie to może składać się ze znacznie większej ilości produktów. Jeśli znudziła ci się klasyczna wersja, przygotuj jedną z poniższych.

Warzywne dodatki nie tylko nadają jej większej ilości mikro elementów. Chrupiąca kukurydza czy papryka sprawiają, że jajecznica nabiera zupełnie nowej konsystencji, która przyjemnie daje o sobie znać podczas przeżuwania. Co więcej, zróżnicowanie kolorystyczne pozwala cieszyć się nawet z prezencji posiłku.

Jajecznica z kukurydzą

Pierwszą propozycją jest jajecznica z kukurydzą z puszki. W tym przypadku należy ograniczyć ilość soli, którą doprawia się jajka. Kukurydza jest już bowiem stosunkowo słona i łatwo można przesadzić z zasoleniem - przez to zniszczenie dania jest całkiem proste.

Składniki:

  • 2 jajka
  • garść odsączonej kukurydzy z puszki
  • natka pietruszki lub koperek
  • ostra papryka lub chili
  • łyżka masło
  • sól
  • pieprz

Zacznij od odsączenia ziaren z zalewy. Wrzuć je na rozgrzaną patelnie z masłem i smaż przez 5 minut, aż kukurydza nabierze delikatnie brązowego koloru. Następnie wlej rozbite i wymieszane ze sobą jajka na patelnie i zacznij bardzo energicznie mieszać.

Ukryta funkcja jednorazowego młynka do pieprzuUkryta funkcja jednorazowego młynka do pieprzuCzytaj dalej

W połowie smażenia dopraw solą, pieprzem, ostrą papryką w proszku i garścią świeżo posiekanych ziół. Taka jajecznica jest orzeźwiająca, a dzięki delikatnej pikantności pobudza do energicznego startu z rana.

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym przekazujemy doskonały sposób na domową białą kiełbasę do barszczu na święta. W tym tekście z kolei zdradzamy przepis na wyjątkową chrupiąca sałatkę warzywną z pieczonych warzyw.

Jajecznica z papryką, cebulą i czosnkiem

Kolejna wersja znacznie lepiej sprawdza się jako kolacja - z powodu obecności cebuli i czosnku, człowiek może wydzielać nieprzyjemny zapach po konsumpcji. Liczne witaminy i substancje prozdrowotne z obu tych warzyw wzmacniają pracę układu odpornościowego, co w sezonie grypowym jest bardzo istotne.

Składniki:

  • 8 jajek
  • 2 papryki
  • 1 cebula
  • łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz

Posiekaj cebulę i czosnek jak najdrobniej. Gdy masło rozpuści się na patelni, wrzuć je na tłuszcz. Smaż warzywa, aż staną się miękkie i szkliste. Pamiętaj o ciągłym mieszaniu - w innym wypadku czosnek może się przypalić i nadać daniu gorzkiego smaku.

Wlej rozmieszane jajka, dopraw solą oraz pieprzem. Mieszaj jajecznice energicznie, aż jajka się zetną, lecz ciągle będą wilgotne. Podawaj z ciepłym podpieczonym pieczywem. Smacznego.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: menshealth.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł