Smakosze.pl
Jajecznica w najlepszym wydaniu

furo_felix, Getty Images

Przepis na wyjątkową jajecznicę z dodatkiem kukurydzy

18 Marca 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Jajecznica jest śniadaniową klasyką, która dostarcza mnóstwo energii i przyjemności z samego rana. Wiele Polaków najczęściej konsumuje ją z dodatkiem szynki, lecz rezygnuje z mnóstwa innych kombinacji. Poniżej prezentujemy meto

Jajecznica stanowi świetne źródło białka, dzięki któremu nasze organizmy mają energię do pracy przez cały dzień. Poza jajkami i ewentualną wędliną, danie to może składać się ze znacznie większej ilości produktów. Jeśli znudziła ci się klasyczna wersja, przygotuj jedną z poniższych. 

Warzywne dodatki nie tylko nadają jej większej ilości mikro elementów. Chrupiąca kukurydza czy papryka sprawiają, że jajecznica nabiera zupełnie nowej konsystencji, która przyjemnie daje o sobie znać podczas przeżuwania. Co więcej, zróżnicowanie kolorystyczne pozwala cieszyć się nawet z prezencji posiłku. 

Jajecznica z kukurydzą

Pierwszą propozycją jest jajecznica z kukurydzą z puszki. W tym przypadku należy ograniczyć ilość soli, którą doprawia się jajka. Kukurydza jest już bowiem stosunkowo słona i łatwo można przesadzić z zasoleniem - przez to zniszczenie dania jest całkiem proste.

Składniki: 

  • 2 jajka

  • garść odsączonej kukurydzy z puszki

  • natka pietruszki lub koperek

  • ostra papryka lub chili

  • łyżka masło

  • sól  

  • pieprz

Zacznij od odsączenia ziaren z zalewy. Wrzuć je na rozgrzaną patelnie z masłem i smaż przez 5 minut, aż kukurydza nabierze delikatnie brązowego koloru. Następnie wlej rozbite i wymieszane ze sobą jajka na patelnie i zacznij bardzo energicznie mieszać. 

W połowie smażenia dopraw solą, pieprzem, ostrą papryką w proszku i garścią świeżo posiekanych ziół. Taka jajecznica jest orzeźwiająca, a dzięki delikatnej pikantności pobudza do energicznego startu z rana.

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym przekazujemy doskonały sposób na domową białą kiełbasę do barszczu na święta. W tym tekście z kolei zdradzamy przepis na wyjątkową chrupiąca sałatkę warzywną z pieczonych warzyw. 

Jajecznica z papryką, cebulą i czosnkiem

Kolejna wersja znacznie lepiej sprawdza się jako kolacja - z powodu obecności cebuli i czosnku, człowiek może wydzielać nieprzyjemny zapach po konsumpcji. Liczne witaminy i substancje prozdrowotne z obu tych warzyw wzmacniają pracę układu odpornościowego, co w sezonie grypowym jest bardzo istotne. 

Składniki: 

  • 8 jajek

  • 2 papryki

  • 1 cebula

  • łyżka masła

  • 2 ząbki czosnku

  • sól

  • pieprz 

Posiekaj cebulę i czosnek jak najdrobniej. Gdy masło rozpuści się na patelni, wrzuć je na tłuszcz. Smaż warzywa, aż staną się miękkie i szkliste. Pamiętaj o ciągłym mieszaniu - w innym wypadku czosnek może się przypalić i nadać daniu gorzkiego smaku.

Wlej rozmieszane jajka, dopraw solą oraz pieprzem. Mieszaj jajecznice energicznie, aż jajka się zetną, lecz ciągle będą wilgotne. Podawaj z ciepłym podpieczonym pieczywem. Smacznego. 

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: menshealth.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Podobne artykuły

Ciasto naleśnikowe wylewane na patelnie

Przepisy

Naleśniki korzenne krok po kroku - idealne na śniadanie

Czytaj więcej >
Kaszanka z grilla

Przepisy

Kaszanka na grilla z warzywami według Ewy Wachowicz

Czytaj więcej >
Ogórki w wyjątkowej odsłonie

Przepisy

Przepis na chrupiące ogórki w zalewie miodowej

Czytaj więcej >
Ogórki kiszone w przepysznym wydaniu

Przepisy

Jak kisić ogórki, żeby wyszły twarde i jędrne?

Czytaj więcej >
Ogórki kiszone w przepysznej odsłonie

Przepisy

Sprawdzony przepis na kultową sałatkę szwedzką

Czytaj więcej >

Przepisy

Obłędne ogórki w zalewie gyros

Czytaj więcej >