Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Jak ugotować szparagi, żeby nie były gorzkie?
Adam Moskal
Adam Moskal 07.05.2021 02:00

Jak ugotować szparagi, żeby nie były gorzkie?

Szparagi
Canva/ marcin_szmyd, Getty Images

Szparagi to warzywa obecne jedynie w swoim sezonie, więc trzeba korzystać z nich, gdy jeszcze są dostępne. Jeśli więc jesteś ich fanem i masz niekiedy problem z białymi szparagami (tylko ten rodzaj zawiera najwięcej goryczki), nie musisz się martwić, gdyż mamy rozwiązanie. 

Można przygotować z nich najróżniejsze dania, jednak najpopularniejsza jest śniadaniowa - ugotowane szparagi, jajka w koszulkach, sos holenderski oraz chrupiący bekon. Takie połączenie znane jest chyba każdemu. Doskonale sprawdzają się także jako składnik zup czy sałatek. 

Co jest potrzebne, aby usunąć goryczkę ze szparagów?

Przede wszystkim najważniejsze jest kupienie odpowiednich szparagów. Jeśli obawiasz się, że białe szparagi będą zbyt gorzkie, możesz oderwać niewielki kawałek i spróbować. Warzywo to jest jadalne na surowo. Jeśli goryczka będzie bardzo duża, nie pozbędziesz się jej podczas gotowania. 

Drugim ważnym elementem procesu jest mleko. Zawarta w nim laktoza ma zdolność wyciągania goryczki z wnętrza szparagów. Konieczne jest więc posiadanie mleka z laktozą - to, w którym laktoza jest usunięta, nie zadziała odpowiednio.

Jak gotować szparagi?

Najpierw należy je obrać. Zrób to w taki sposób, aby obierać od strony główki w dół - dzięki temu nie rozprowadzamy goryczki po całym warzywie. Gdy cała włóknista otoczka będzie usunięta, odłam ze szparagów zdrewniałą końcówkę. Obwiąż je sznurkiem i wrzuć pionowo do garnka.

Na naszym portalu zdradziliśmy również wiele innych ciekawych informacji kulinarnych, które mogą cię zainteresować. Przeczytaj ten artykuł, w którym wyjaśniamy jak wyhodować drzewko laurowe w domu. W tym tekście  pokazujemy jedzenie przyszłości według Unii Europejskiej. 

Źródło: kabVisio, Getty Images Pro

Ich główki gotują się znacznie szybciej niż trzonki, więc należy ochronić je przed zbytnim wystawieniem na temperaturę. Gotujemy je przez 12-15 minut (w przypadku białych szparagów). Czas liczony jest od ponownego zagotowania wody po włożeniu warzyw. 

Do wody wsyp 2 łyżeczki soli 1 jedną cukru. W połowie gotowania dodaj mleko i delikatnie zamieszaj. Aby sprawdzić, czy szparagi są gotowe, wbij w nie widelec. Jeśli wchodzi gładko, są gotowe. Nie przegotuj ich, gdyż wtedy stają się niedobre. 

Co zawierają szparagi?

Można znaleźć w nich kwas foliowy, witaminy C, E oraz A, minerały takie jak potas, sód, wapń i fosfor. Szparagi wspomagają pracę nerek, jelit, układu nerwowego, a także zapobiegają rozwojowi komórek nowotworowych, czy choroby alzheimera. 

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Tagi: Mleko