Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Jak zrobić idealne jajka sadzone? Wystarczy 1 prosta sztuczka szefów kuchni
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 07.05.2022 08:07

Jak zrobić idealne jajka sadzone? Wystarczy 1 prosta sztuczka szefów kuchni

Jak zrobić idealne jajka sadzone? Wystarczy 1 prosta sztuczka szefów kuchni
canva/letty17

Jajka sadzone są świetnym i prostym pomysłem na smaczne i pożywne śniadanie lub obiad. Zrezygnuj jednak ze smażenia jajek na maśle lub oleju- 1 prosty trik sprawi, że jajka będą doskonale usadzone i najlepsze w smaku. Jak zrobić idealne jajka sadzone?

Jajka sadzone to idealny pomysł na śniadanie lub obiad. Wystarczy, że podasz je z odpowiednimi składnikami, a stworzysz wyśmienite danie. Na śniadanie doskonale sprawdzi się przykładowo jajko z kromką świeżego chleba, pastą z awokado i pomidorem lub jajko w towarzystwie chipsów z boczku.

Obiad przygotujesz w równie prosty sposób- usadź jajko i podaj je np. z ugotowanymi szparagami, kalafiorem lub szpinakiem. Świetną propozycją obiadową jest również jajko z ugotowanymi ziemniakami i kefirem.

Jajka zwykle smażymy na niewielkiej ilości masła lub innego rodzaju tłuszczu. Zastosuj jednak nieco inną metodę sadzenia, dzięki której jajka nabiorą pięknego, złotego koloru i będą miały rewelacyjny smak i konsystencję.

Jak zrobić idealne jajka sadzone? Poznaj trik szefów kuchni

Sekretem idealnych jajek sadzonych jest oliwa z oliwek, dzięki której jajka wyglądają bardzo apetycznie i mają idealnie ścięte z lekko chrupiącymi brzegami.

Wystarczy, że na patelni rozgrzejesz dużą ilość oliwy z oliwek, najlepiej, aby jej temperatura nie przekraczała 60 stopni C i wbijesz na nią jajka, aby dosłownie ugotowały się w oliwie.

Jajka klasycznie oprósz solą i pieprzem i sadź je przez kilka minut, do osiągnięcia doskonałej konsystencji, czyli ścięte białko i płynne, rozlewające się po przekrojeniu żółtko, smacznego.

Jak sprawdzić świeżość jajek?

Jajka sadzone, po benedyktyńsku, jajecznica i wiele innych potraw z jajek będą najsmaczniejsze, kiedy do przygotowania potrawy wykorzystasz świeże jajka. Świeżość produktów sprawdzisz w bardzo prosty sposób- wystarczy, że każde jajko zanurzysz w szklance z zimną wodą.

Jajka, które mają od 1 do 9 dni opadną na dno. Jajka, które mają od 10 do 12 dni również opadną, jednak w pozycji pionowej. Starsze jajka, które mają przynajmniej 16 dni będą unosić się na powierzchni wody.

Jajka kurze

Źródło zdjęcia: canva/Surachet99 Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: gotowanie.onet.pl