Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kotlety z jajek gotowanych
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 17.12.2021 01:00

Kotlety z jajek gotowanych

Kotlety z jajek gotowanych
canva/gkrphoto

Kotlety z jajek gotowanych to pomysł na smaczny, bezmięsny posiłek dla całej rodziny. Kotleciki są świetne jako dodatek do obiadu, lunch do pracy, kolacja na ciepło, są pożywne, lekkie, delikatne i jednocześnie chrupiące. Poznaj przepis na kotlety z jajek gotowanych.

Kotlety z jajek to błyskawiczne danie, które z pewnością posmakuje każdemu smakoszowi, nawet największemu miłośnikowi mięsa. Kotlety to posiłek zbilansowany, zawierający duże ilości białka, wapnia i wielu cennych witamin. Danie jest znacznie mniej kaloryczne niż tradycyjne kotlety schabowe, są pysznym zamiennikiem mięsa.

Do kotletów przygotuj domowy sos pieczarkowy lub podaj je z bagietką, sałatką ze świeżych warzyw lub surówką z kiszonej kapusty. Kotlety dopraw solą, pieprzem, możesz dodać do nich również prażone pestki dyni, posiekaną natkę pietruszki, szczypiorek, zioła prowansalskie.

Jeśli szukasz pomysłu na pysze kotleciki na bezmięsny obiad- tu poznasz przepis na kotlety z ciecierzycy, idealne dla całej rodziny.

Przepis na kotlety z jajek gotowanych

Składniki:

  • 10 jajek

  • 2 cebule

  • 3 łyżki bułki tartej

  • bułka tarta do obtoczenia kotletów

  • sól, pieprz

  • olej do smażenia

Jak przygotować kotlety z jajek gotowanych?

8 jajek ugotuj na twardo, ugotowane jajka drobno posiekaj, cebulę posiekaj i zeszklij na odrobinie oleju. Jajka z cebulą przełóż do miski, dodaj 3 łyżki bułki tartej, 2 surowe jajka, dopraw solą, pieprzem i wyrób kotlety.

Jajka ugotowane na twardo

Kotlety obtocz w bułce tartej, na patelni rozgrzej dużą ilość oleju, wykładaj uformowane kotleciki i smaż z każdej strony po 2-3 minuty, aż kotlety nabiorą złocistego koloru. Przełóż je na chwilę na ręcznik papierowy, aby oddały nadmiar tłuszczu i podawaj.

Tagi: Dieta Jajka Obiad