Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Od lat gotuję tak kalafiora. Jest pyszny i delikatny, każda różyczka rozpływa się w ustach
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 01.05.2024 17:55

Od lat gotuję tak kalafiora. Jest pyszny i delikatny, każda różyczka rozpływa się w ustach

kalafior
Fot. Canva/Naked King

Jeśli marzy ci się kalafior pełen delikatności, to zerknij na ten przepis. Dzięki niemu ugotujesz kalafior inaczej niż zwykle. Warzywo dosłownie rozpłynie się w ustach. To wszystko dzięki jednemu dodatkowi, który znajdziesz w swojej kuchni.

Kalafior jedz dla smaku i zdrowia

Kalafior jest smacznym dodatkiem do dań obiadowych, sałatek lub zapiekanek. Można też to warzywo jeść samodzielnie. Z dodatkiem masełka i bułki tartej nie ma sobie równych. Kalafior jest bardzo zdrowy, pełen witaminy C i wspiera nasz układ odpornościowy. Korzystnie wpływa na trawienie i dostarcza niezłej porcji błonnika.

Od lat, to warzywo gotuję inaczej niż zwykle. Dzięki niemu kalafior jest pyszny, delikatny i dosłownie rozpływa się w ustach. W czym tkwi sekret gotowania? Wodę zagotowuję z mlekiem w równych proporcjach. Poniżej znajdziesz sposób na gotowanie kalafiora. 

kalafior
Fot. Canva/Natalikaevsti
To już jutro, w Dino do reszty powariowali. Klienci przetrą oczy ze zdumienia

Jak ugotować kalafiora, by rozpływał się w ustach?

Składniki:

  • 1 kalafior
  • ½ litra wody
  • ½ litra mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka soli

Gotowanie kalafiora zacznij od zagotowania wody z mlekiem. Wsyp łyżkę cukru, gdy woda zacznie wrzeć, to wsyp łyżkę soli. Teraz kalafior podziel na różyczki, wrzuć do gotującej się wody z mlekiem. Gotuj 20 minut, aż warzywo będzie miękkie.

Ugotowany kalafior podaj z podsmażoną bułką tartą na masełku. Do kalafiora pasują też młode ziemniaki posypane koperkiem. Takie danie będzie najlepsze na ciepłe, wiosenne dni. 

Kalafior pełen delikatności

Kalafior gotowany w wodzie z dodatkiem mleka wychodzi pyszny, delikatny i trudno mu się oprzeć. Przy okazji prezentuje się niezwykle efektownie i zachowuje biały kolor. Mleko wpływa na jego smak i wygląd. Dlatego każdemu polecam ten sposób.

Dzięki niemu to lubiane warzywo jest jeszcze smaczniejsze niż gotowane w samej wodzie. Od wielu lat gotuję w ten sposób i każdy, kto skosztuje tak przyrządzonego kalafiora, bardzo go sobie chwali. Pisaliśmy o najlepszej sałatce do dań z grilla. Radziliśmy, jak zrobić szaszłyki z białej kiełbasy

kalafior
Fot. Canva/ArtCookStudio