Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowym. Przepis krok po kroku
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 18.01.2022 01:00

Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowym. Przepis krok po kroku

Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowym
canva/iko636

Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowym to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Danie jest proste, szybkie, a jego smak i aromat zachwycą każdego miłośnika mięsa. Sprawdź, jak przygotować polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowym, idealne na pożywny i smaczny obiad.

Polędwiczka wieprzowa jest jedynym z najsmaczniejszych mięs, nie ma kości, przerostów, nie jest łykowata, a jej mięso jest bardzo delikatne i odpowiednio przygotowane rozpływa się w ustach. Polędwiczka duszona w sosie śmietanowym jest tak pyszna, że każdy prosi o dokładkę.

Sos przygotuj na bazie bulionu warzywnego. Duszona wieprzowina nabierze smaku warzyw i będzie jeszcze bardziej aromatyczna. Do sosu koniecznie dodaj cebulę, która podczas obróbki termicznej naturalnie zagęszcza potrawę.

Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowym świetnie smakują podane z ziemniakami i burakami tartymi. Doskonałym pomysłem na przygotowanie całego dania jest również zielone puree z groszku i warzywa z pary.

Jeśli szukasz pomysłu na przygotowanie polędwiczek- tu poznasz przepis na wyśmienite polędwiczki w sosie pieczarkowym z tymiankiem i białym winem wytrawnym.

Przepis na polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowym

Składniki na 3-4 porcje:

  • polędwiczka wieprzowa

  • 400 ml bulionu

  • duża cebula

  • 200 ml śmietany

  • łyżka posiekanego koperku

  • sól, pieprz

  • 2 łyżki masła

  • łyżka mąki

  • liść laurowy

Jak zrobić polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowym?

Polędwicę umyj, osusz i pokrój w cienkie plastry, następnie oprósz solą, pieprzem i obtocz w mące. W garnku z grubym dnem zeszklij na maśle posiekaną cebulę, dodaj mięso i smaż przez kilka minut z każdej strony, w tym czasie zagotuj bulion.

Śmietana i koperek do sosu

Źródło zdjęcia: canva/JuliaLototskaya Wrzący bulion wlej do polędwiczek, dodaj liść laurowy i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez 20-30 minut, do miękkości mięsa. Śmietanę zahartuj w odrobinie zimnej wody i wlej do garnka pod koniec gotowania, wymieszaj i gotuj, aż sos zgęstnieje, oprósz solą, pieprzem, posiekanym koperkiem. W razie potrzeby zagęść sos mąką.