Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Prosty przepis na kiszone pomidory. Lepsze nawet od ogórków
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 24.08.2022 10:42

Prosty przepis na kiszone pomidory. Lepsze nawet od ogórków

Prosty przepis na kiszone pomidory. Lepsze nawet od ogórków
canva/JackF

Pomysł na pyszne przetwory na zimę? Przygotuj kiszone pomidory, są soczyste, pełne smaku i będą doskonałym dodatkiem do obiadu, zimnej płyty i jako lekka, zdrowa przekąska w chłodne, zimowe dni. Poznaj prosty przepis na kiszone pomidory, lepsze nawet od ogórków.

Kiszone pomidory są jednymi z lepszych przetworów, jakie jadłam. Małe, soczyste pomidory wygrzane w pełnym słońcu smakują rewelacyjnie po całym procesie fermentacji z dodatkiem kopru, liści wiśni, czosnku i innych przypraw. Kiszone pomidory są błyskawiczne w przygotowaniu, co niewątpliwie jest dużym atutem.

Do przygotowania kiszonych pomidorów wykorzystuję wyłącznie mniejsze warzywa, np. pomidory Lima, pomidory polne lub śliwkowe. Odmiany te nie są duże, przez to łatwo wkłada się je do słoika i można kisić je w całości, zachowując soczysty miąższ.

Przed przygotowywaniem kiszonych pomidorów zawsze dokładnie myję i parzę słoiki. To absolutnie niezbędny krok, dzięki któremu kiszonki będą świeże przez wiele miesięcy. Jeśli wyłącznie umyjesz słoiki, przetwory zepsują się, ponieważ namnożą się w nich bakterie, słoiki muszą być sterylnie czyste.

Kiszone pomidory są lepsze nawet od ogórków. Będą świetnym dodatkiem do obiadu i przekąską

Składniki:

  • małe, soczyste pomidory, np. Lima lub śliwkowe

  • po baldachu kopru na słoik

  • po kawałku korzenia chrzanu na słoik

  • po 1 liściu laurowym na słoik

  • po pół łyżeczki ziaren gorczycy na słoik

  • po 2 liście wiśni na słoik

  • po 2 ząbki czosnku na słoik

  • 1 łyżka soli na 1 l wody

Jak zrobić kiszone pomidory? Będą jednym z Twoich ulubionych przetworów na zimę

Do umytych i wyparzonych słoików włóż umyte, osuszone pomidory bez szypułki. Do każdego słoika włóż również czosnek, koper, liść laurowy, liście wiśni, chrzan, gorczycę.

Zagotuj wodę z solą. Na 1 l wody dodaj 1 łyżkę soli. Zalewę przestudź i wlej do słoików, następnie zakręć je i postaw na blat kuchenny. Po dwóch dniach przestaw je do spiżarni.

Na zimę przygotuj również kiszone rzodkiewki i kiszone jabłka, będą idealną przekąską w mroźne dni.

Kiszone pomidory
canva/Yana Gayvoronskaya

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: sprawdzonakuchnia