Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Domowe kiszone jabłka. Pyszne i wyjątkowo zdrowe
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 28.05.2022 18:06

Domowe kiszone jabłka. Pyszne i wyjątkowo zdrowe

Domowe kiszone jabłka. Pyszne i wyjątkowo zdrowe
canva/5PH

Kiszonki są bardzo zdrowymi i smacznymi przetworami. Kisić możemy zarówno warzywa, jak i owoce, które poddane procesowi fermentacji są jeszcze zdrowsze, a ich smak zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy. Poznaj przepis na domowe kiszone jabłka. Są pyszne i wyjątkowo zdrowe.

Kiszone jabłka są pysznym dodatkiem do wielu dań, w tym gulaszy mięsnych, do surówek, sałatek, potraw wegetariańskich, kapusty kiszonej, do ryżu i kaszy. Opcji podania jest naprawdę wiele, jabłka rewelacyjnie podkreślają smak każdego dania.

Kiszonki są miękkie, kwaśne z korzenną nutą goździków, imbiru i cynamonu. Dodanie kilku łyżek do jabłek znacznie przyspieszy proces fermentacji, dzięki czemu jabłka będą gotowe już po kilku dniach. Otwarty słoik przechowuj w lodówce lub w chłodnym, zacienionym miejscu.

Do kiszenia wybieraj mniejsze, nieuszkodzone, soczyste jabłka. Nie obieraj ich ze skórek i nie usuwaj szypułek. Uszkodzone owoce chłoną solankę, przez co po ukiszeniu będą słone i niesmaczne.

Jeśli szukasz pomysłu na równie pyszne kiszonki- tu poznasz przepis na kiszone truskawki w miodzie i białym pieprzu, są świetnym dodatkiem do wielu dań.

Dlaczego warto jeść kiszone jabłka?

Jabłka są źródłem silnych antyoksydantów i wielu witamin, które są niezbędne, aby zachować zdrowie i prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu. Kiszone owoce dzięki fermentacji są dodatkowo bogate w bakterie probiotyczne, które regenerują florę jelitową i regulują pracę układu pokarmowego.

Kiszone jabłka mają znacznie mniejszą zawartość cukrów niż świeże owoce. Zawierają również błonnik, który reguluje przemianę materii, przyspiesza metabolizm, a także zmniejsza wchłanianie cholesterolu, przez co chroni między innymi przed miażdżycą.

Przepis na domowe, kiszone jabłka

Składniki na 1 słoik o pojemności 5 l:

  • 3 kg jabłek, najlepiej mniejszych

  • 10 goździków

  • 4 cm korzenia imbiru

  • 2 łyżki soli niejodowanej

  • laska cynamonu

  • 3-4 łyżki soku z kiszonej kapusty

Jak zrobić kiszone jabłka?

Jabłka umyj, każde z nich przekrój na ćwiartki, korzeń imbiru pokrój w plastry. Owoce, goździki, cynamon i imbir przełóż do wyparzonego słoika. Sól rozpuść w szklance letniej wody, dodaj sok z kiszonej kapusty.

Wymieszaj i wlej do słoika, następnie uzupełnij go zimną wodą. Słoik zakręć, potrząśnij kilka razy i odstaw w suche i ciepłe miejsce, po 5-8 dniach jabłka są miękkie i gotowe do jedzenia, smacznego.

Kiszone jabłka

Źródło zdjęcia: canva/ 5PH

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: olgasmile.com, fit.poradnikzdrowie.pl