Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Jak wykorzystać papierówki? Nie każdy zna 1 niesamowity patent
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 23.08.2022 17:30

Jak wykorzystać papierówki? Nie każdy zna 1 niesamowity patent

Jak wykorzystać papierówki? Nie każdy zna 1 niesamowity patent
canva/emer1940

Suszone skórki z papierówek to prawdziwy przysmak. Nie dość, że są smaczne, to jeszcze lekkie i zdrowe, a ich przygotowanie wcale nie jest trudne. Papierówki wykorzystajmy do przygotowania ciast, a ze skórek zróbmy doskonałą przekąskę dla całej rodziny.

Sezon na papierówki trwa w najlepsze. To jedne z najwcześniej dojrzewających jabłek. Są bardzo aromatyczne, soczyste i kwaskowate, idealnie nadają się do przygotowania jabłecznika, szarlotki i innych pyszności.

Mało kto wie, że możemy wykorzystać również same skórki z jabłek, dzięki czemu nic się nie zmarnuje, a my zyskamy przepyszną, zdrową, lekką przekąskę i dodatek do zimowej herbaty. Suszone skórki z papierówek mają rewelacyjny smak, a ich przygotowanie zajmie Ci dosłownie kilka chwil.

Bardzo ważna jest temperatura suszenia- nie może przekroczyć 50 stopni, ponieważ delikatne skórki się spalą. Pamiętajmy, aby do suszenia wybierać wyłącznie skórki z nieuszkodzonych i nierobaczywych papierówek. W przeciwnym wypadku suszony przysmak szybko się zepsuje, nawet jeśli będziemy go przechowywać w odpowiednim pojemniku.

Suszone skórki z papierówek, czyli pomysł na pyszną przekąskę i dodatek do zimowej herbaty

Skórki z papierówek rozłóż na blaszce i wstaw do nagrzanego do 50 stopni C piekarnika, susz około 4- 5 godzin. Do suszenia możesz również wykorzystać suszarkę do żywności.

Gdy skórki dokładnie się wysuszą, przełóż je do szklanego, szczelnego pojemnika i przechowuj w zacienionym, suchym miejscu. Skórki z papierówek będą świetnym dodatkiem do herbaty i jako lekka i zdrowa przekąska w ciągu dnia.

Jak jeszcze wykorzystać w kuchni papierówki?

Z papierówek możemy zrobić pyszny i zdrowy sok, idealny na zimę na wzmocnienie odporności. Przygotujmy również domowy ocet jabłkowy i mus. Ocet wykorzystamy do sałatek i marynat.

Mus natomiast będzie doskonałym dodatkiem do zapiekanki ryżowej, domowej szarlotki, jabłecznika, płatków i jogurtu. Sam mus jest również fantastyczną i lekką przekąską, również dla najmłodszych.

Suszone skórki papierówek
canva/manukaphoto

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: slodkiezycie