Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Niesamowita przekąska, którą wyczarujesz z ziemniaków. Na zawsze zapomnisz o zwykłych frytkach
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 15.06.2022 17:03

Niesamowita przekąska, którą wyczarujesz z ziemniaków. Na zawsze zapomnisz o zwykłych frytkach

Niesamowita przekąska, którą wyczarujesz z ziemniaków. Na zawsze zapomnisz o zwykłych frytkach
canva/pixelshot

Zapomnij o zwykłych frytkach i przygotuj kulki ziemniaczane w chrupiącej panierce. Ziemniaczana przekąska jest świetnym pomysłem między innymi na imprezę, spotkania z przyjaciółmi i dodatek do burgerów. Poznaj przepis na niezwykłą przekąskę z młodych ziemniaków.

Jeśli znudziły Ci się już frytki, ziemniaki opiekane, czy domowe chipsy, to kulki ziemniaczane w panierce z bułki tartej są idealne dla Ciebie. Każda kuleczka jest delikatna i miękka w środku, chrupiąca z zewnątrz i ma doskonały smak.

Kuleczki ziemniaczane dopraw papryką mieloną i oregano, możesz dodać również szczyptę papryki ostrej, jeśli lubisz pikantne dania. Przekąska smakuje doskonale zarówno na ciepło, zaraz po usmażeniu, jak i na zimno. Jest idealna na imprezy i spotkania w większym gronie.

Ziemniaki smaż na sporej ilości oleju, następnie przełóż je na ręcznik papierowy, aby oddały nadmiar tłuszczu. Smażenie kulek trwa dosłownie kilka minut- wystarczy, że pięknie się zarumienią, a to znak, że są już idealne.

Składniki:

  • 3 młode ziemniaki

  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

  • 2-3 łyżki bułki tartej

  • jajko

  • szczypta papryki mielonej słodkiej

  • szczypta oregano

  • sól, pieprz

Dodatkowo:

  • bułka tarta do panierowania

  • olej rzepakowy do smażenia

Jak zrobić smażone kulki ziemniaczane?

Ziemniaki wyszoruj, ale nie obieraj i gotuj w osolonej wodzie przez około 30 minut. Gdy będą już miękkie, odcedź je, obierz ze skóry i przeciśnij przez praskę.

Ziemniaki przełóż do miski, dodaj sól, pieprz, paprykę mieloną i oregano. Dodaj również bułkę tartą, mąkę, jajko i dokładnie wymieszaj. Z przygotowanej masy odrywaj małe kawałki i uformuj kulki.

Każdą kuleczkę obtocz dokładnie w bułce tartej i smaż na głębokim oleju na złoty kolor, następnie przełóż na ręcznik papierowy, aby kulki ziemniaczane oddały nadmiar tłuszczu. Przekąskę podaj z ulubionymi sosami, np. z domowym ketchupem i sosem czosnkowym.

Smażone kuleczki ziemniaczane
canva/Olga Kriger

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: tiktok.com/msshiandmrhe, beszamel.se