Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przepyszny i puszysty biszkopt bez jajek. Wystarczy użyć 1 banalny trick, zachwyty gwarantowane
Renata Materlińska
Renata Materlińska 16.07.2022 12:38

Przepyszny i puszysty biszkopt bez jajek. Wystarczy użyć 1 banalny trick, zachwyty gwarantowane

biszkopt
canva/Ira Taskova

Poznajcie recepturę na przepyszny i puszysty biszkopt bez dodatku jajek. By taki wyszedł, wystarczy użyć jednego banalnego tricku, a mianowicie zalewy z ciecierzycy. Zachwyty nad ciastem są gwarantowane, tak samo jak i to, że nikt się nie zorientuje, z jakich składników przygotowaliście biszkopt.

Kiedy jest potrzeba przygotowania biszkoptu bez jajek? Ano wtedy, gdy zaplanowaliście sobie przygotowanie biszkoptu, ale zapomnieliście kupić jajka. Albo wtedy, gdy z powodów zdrowotnych, np. alergii, nie możecie jeść jajek lub z racji na swoje przekonania, nie spożywacie produktów pochodzenia zwierzęcego.

Gdy więc znajdziecie się w takiej sytuacji, sprawdźcie, czy w waszych zapasach nie ma ciecierzycy w puszce lub słoiku. Jeśli tak, jesteście uratowani. Możecie bowiem użyć zalewy z ciecierzycy, podobnie jak białek.

Jak smakuje biszkopt zrobiony bez jajek, lecz z dodatkiem ich zamiennika, czyli aquafaby? Aquafaba ma posmak ciecierzycy, jednak gdy upieczemy z jej dodatkiem ciasto, jego intensywność zmaleje. A wziąwszy pod uwagę fakt, że do biszkoptu dodamy np. trochę cukru wanilinowego, a tort poprzekładamy różnymi masami, smak ten zostanie niemal zupełnie zneutralizowany.

Przepis na biszkopt bez jajek

Składniki:

  • 3/4 szklanki schłodzonej aquafaby, czyli zalewy z puszki ciecierzycy lub wody po gotowaniu ciecierzycy

  • 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu jabłkowego

  • 1/2 szklanki cukru drobnego

  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego

  • 2 łyżki oleju

  • 1 czubata szklanka mąki pszennej

  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie puszystego biszkoptu na aquafabie

Schłodzoną aquafabę ubijaj z sokiem z cytryny, aż powstanie sztywna piana. Ubijaj ją dalej, dodając do niej stopniowo cukier. Miksuj do czasu, aż piana będzie sztywna, a cukier się rozpuści.

Wtedy dodawaj stopniowo olej, miksując pianę na małych obrotach. Mąkę przesiej z sodą i proszkiem do pieczenia wprost do piany. Delikatnie wymieszaj łyżką.

Ciasto przelej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 40 minut w piekarniku o temperaturze 180 st. C.

W naszym serwisie znajdziesz też przepis siostry Anastazji na puszysty biszkopt. Dowiesz się też, co zrobić, by biszkopt nie opadł.

aqafaba
canva/estefaniavizcaino

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: nicponwkuchni