Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Puree z zielonego groszku
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 27.12.2021 01:00

Puree z zielonego groszku

Puree z zielonego groszku
canva/nadezhdanesterova

Oryginalne, smaczne, uniwersalne - takie właśnie jest puree z zielonego groszku. Puree wykorzystasz do przygotowania dań mięsnych i ryb, dodasz do makaronu, posmarujesz chleb. Zielone puree jest smaczne, lekkie i wygląda rewelacyjnie. Poznaj przepis na puree z zielonego groszku.

Puree z zielonego groszku przygotujesz błyskawicznie z podstawowych produktów. Puree jest lekko słodkie, kremowe i wygląda bardzo apetycznie. Puree jest pomysłem na pyszne i pożywne śniadanie, wystarczy, że posmarujesz nim świeżą kromkę chleba, dodasz pomidora, kiełki, rzodkiewkę. Taka kanapka jest bardzo pożywna i mało kaloryczna.

Puree z groszku równie dobrze smakuje jako dodatek do obiadu, np. do wieprzowiny, wołowiny, ryb pieczonych. Jest prostą i pyszną jarzynką, dzięki której każde ugotowane przez Ciebie danie będzie wyglądało estetycznie i apetycznie, jak z najlepszej restauracji. Wyłóż kawałek mięsa na zielonym puree, a efekt zachwyci wszystkich domowników.

Z groszku ugotujesz również pyszną zupę krem i przygotujesz pesto, z którego stworzysz obłędne zapiekanki i dania z makaronem.

Przepis na puree z zielonego groszku

Składniki na 3-4 porcje:

  • 400 g mrożonego groszku zielonego

  • 3 łyżki słodkiej śmietany 30%

  • łyżeczka cukru

  • 3 łyżki masła

  • pieprz biały i sól do smaku

Jak przygotować puree z zielonego groszku?

Groszek przełóż do garnka z wodą, dodaj cukier i gotuj 10-15 minut od momentu zagotowania, następnie odcedź i odstaw do przestygnięcia.

Biały pieprz mielony

Do groszku dodaj masło, śmietanę i zblenduj na gładką masę, dopraw białym pieprzem i solą do smaku.