Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Rozgrzewające i aromatyczne flaki z imbirem
Renata Materlińska
Renata Materlińska 27.12.2021 01:00

Rozgrzewające i aromatyczne flaki z imbirem

flaczki
canva/ShyMan

Szukasz pomysłu na pożywną zupę w sam raz na chłodne dni? Może przygotujesz rozgrzewające i aromatyczne flaki z imbirem? Z pewnością posmakują dorosłym, sprawdzą się na uroczystym obiedzie i domówce. Doskonale nadają się też do odgrzewania.

Flaki to chyba najbardziej znana potrawa przyrządzana z żołądków. Ma ona specyficzny aromat i smak, o których stanowią nie tylko same podroby, ale też bulion i dodane do niego przyprawy. Flaczki dobrze jest przyprawić majerankiem, bo stają się wtedy lżej strawne. Doskonale pasuje też do nich imbir i ostra papryka. Dzięki nim zupa ta świetnie rozgrzewa.

Rozgrzewające i aromatyczne flaki z imbirem

Składniki:

  • 1 kg obgotowanych flaków wołowych lub cielęcych

  • 1 l bulionu drobiowego

  • 2 marchewki

  • 1 pietruszka

  • kawałek korzenia selera

  • 2 łyżki oleju

  • 1 cebula

  • słodka mielona papryka

  • 2 cm świeżego imbiru

  • majeranek

  • 2 łyżki masła

  • 1 łyżka mąki

  • sól, pieprz

Przygotowanie flaków

Flaki dokładnie wypłucz. Wrzuć na osolony wrzątek, zagotuj, gotuj ok. 15 minut. Odcedź, zalej gorącą wodą, znów gotuj ok. 15 minut, odcedź.

Flaki zalej bulionem, zagotuj. Gotuj na niedużym ogniu, przy uchylonej pokrywce. Marchewki, pietruszkę i seler obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach lub pokrój w słupki.

Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na oleju. Dodaj startej warzywa, przesmaż, mieszając. Warzywa dodaj do gotujących się flaków, gotuj ok. 30 minut.

Flaki dopraw papryką, majerankiem, solą i pieprzem. Imbir obierz, zetrzyj na małych oczkach, dodaj do flaków.

Na maśle delikatnie zrumień mąkę. Rozprowadź ją częścią wywaru z flaków, wlej do flaków. Całość gotuj jeszcze ok. 5 minut. Dopraw do smaku. Podawaj z bułką.

W naszym serwisie znajdziesz też przepis na flaczki wołowe w pomidorach, a także na flaczki z żołądków drobiowych.

imbir
imbir

Źródło zdjęcia: canva/bdspnimage

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: gotujmy

Zapraszamy na nasz Instagram