Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Sałatka z pieczarkami smażonymi - prosty przepis na wyśmienite danie
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 14.01.2022 01:00

Sałatka z pieczarkami smażonymi - prosty przepis na wyśmienite danie

Sałatka z pieczarkami smażonymi
canva/nata_vkusidey

Sałatka z pieczarkami smażonymi i ciecierzycą to pomysł na wyjątkową przystawkę lub lekki, ale pożywny lunch i kolację. Cieciorka i grzyby podsmażone w sosie z wina wytrawnego, miodu i sosu sojowego to prawdziwy przysmak dla każdego. Poznaj przepis na sałatkę z pieczarkami smażonymi.

Sałatka z pieczarkami smażonymi to uczta dla smakoszy. Aromatyczny sos na bazie wina, miodu i sosu sojowego nadaje ciecierzycy i pieczarkom niezwykłego smaku. Sałatkę podaj z rukolą, która rewelacyjnie łączy się z całą potrawą.

Sałatka jest pożywnym daniem za sprawą ciecierzycy, która jest zamiennikiem mięsa w dietach wegańskich i wegetariańskich. Ziarna cieciorki są sycące, mają lekko słodki smak z delikatną, orzechową nutą. Ciecierzyca bogata jest w białko roślinne i wiele cennych witamin, dlatego też warto wprowadzić ją do diety.

Sałatka z pieczarkami smażonymi i ciecierzycą to pomysł na pyszną przystawkę, dodatek do zimnej płyty podczas większych spotkań z rodziną i przyjaciółmi, a także pyszny i pożywny lunch lub kolacja.

Ciecierzycę wykorzystasz np. do zrobienia pysznego hummusu na kanapki z suszonymi pomidorami, aromatycznego curry i wielu sałatek i surówek, w tym surówki z młodej kapusty. W tym artykule dowiesz się, jak wykorzystać cieciorkę w kuchni i co jeszcze można z niej przygotować.

Przepis na sałatkę z pieczarkami smażonymi

Składniki na 4-5 porcji:

  • 500 g pieczarek

  • cebula czerwona

  • 2 ząbki czosnku

  • puszka soczewicy

  • 200 ml wina białego wytrawnego

  • 100 g rukoli

  • łyżka masła

  • sól, pieprz

  • łyżka sosu sojowego

  • łyżka miodu

Jak zrobić sałatkę z pieczarkami smażonymi?

Na maśle zeszklij pokrojone w plastry pieczarki, oprósz solą, pieprzem i smaż, aż woda z grzybów całkowicie odparuje, przełóż na talerz.

Na patelni zeszklij posiekaną cebulkę i czosnek, wlej wino, dodaj łyżkę miodu, sos sojowy i gotuj, aż wszystkie składniki dobrze się połączą, następne włóż odsączoną z zalewy ciecierzycę i gotuj, aż cieciorka wchłonie większość sosu.

Sos sojowy

Ciecierzycę przełóż do miski, na tej samej patelni podsmaż chwilę pieczarki, aby również przeszły smakiem sosu, przełóż do miski z cieciorką, dopraw do smaku pieprzem. Do sałatki dodaj rukolę i całość dokładnie wymieszaj.