Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Siostra Anastazja zalewa nim krakersy i wkłada do lodówki. Ten migdałowiec bez pieczenia to prawdziwy hit
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 24.10.2023 20:47

Siostra Anastazja zalewa nim krakersy i wkłada do lodówki. Ten migdałowiec bez pieczenia to prawdziwy hit

migdałowiec
Canva/nadia_007, Facebook/Siostra Anastazja

Czy obłędnie pyszne ciasto może być proste w przygotowaniu? Jak najbardziej! Przepis siostry Anastazji na efektowny i obłędnie smaczny migdałowiec to prawdziwy majstersztyk. Ten deser nie zajmuje dużo czasu i nie wymaga pieczenia. Smak migdałowca to prawdziwe niebo w gębie.

Migdałowiec od siostry Anastazji to prawdziwy smakołyk

Siostra Anastazja słynie z doskonałych przepisów. Dzieli się recepturami na przetwory, mięsa i wyśmienite dania. Znana i lubiana siostra, która znakomicie gotuje, ma też coś pysznego dla łasuchów. Jeśli nie potraficie odmówić sobie deseru, to koniecznie poznajcie przepis na doskonały migdałowiec.

Ciasto zrobicie w prosty sposób, a efekt przejdzie najśmielsze oczekiwania. Krakersy, masa krówkowa i budyń, to brzmi po prostu pysznie. Ciasta nie musimy piec. Wystarczy włożyć je do lodówki i gotowe. Poznajcie przepis na migdałowiec od siostry Anastazji. 

migdałowiec
Canva/Jovana Kuzmanovic
Pokrojone ziemniaki wrzucam do słoika i wlewam coca colę. To danie zachwyciło moich bliskich

Jak zrobić migdałowiec od siostry Anastazji?

Składniki:

  • 2 duże paczki krakersów
  • 400 g masy kajmakowej z puszki
  • 1 l mleka
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego
  • 250 g masła
  • 400 ml śmietanki 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka żelatyny
  • 100 g płatków migdałowych

Robimy masę budyniową i do miski wlewamy 3 szklanki mleka, cukier i masło. Wszystko zagotowujemy. W pozostałym mleku rozpuszczamy mąkę, budyń i mąkę ziemniaczaną. Mieszamy aż powstanie gładka masa. 

Do tej mieszanki wbijamy jajko, mieszamy i przelewamy do gorącego mleka. Następnie mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia. Na dno blachy kładziemy papier do pieczenia, a na nim układamy krakersy. Na nich rozprowadzamy masę krówkową i znów kładziemy warstwę krakersów. 

Migdałowiec zachwyci pysznym smakiem

Teraz wykładamy przestudzoną masę budyniową i znów rozkładamy warstwę krakersów. Robimy śmietanę, więc żelatynę rozpuszczamy w ⅓ szklanki ciepłej wody. Schłodzoną śmietankę przelewamy do naczynia i ubijamy. Pod koniec dodajemy cukier puder i przestudzoną żelatynę. 

Teraz bitą śmietanę wykładamy na wierzch ciasta. Wszystko dekorujemy płatkami migdałowymi. Migdałowiec wkładamy na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki. Po tym czasie nasze ciasto jest już gotowe. Pisaliśmy o pysznym cieście z dynią. Podawaliśmy przepis na lekki piankowiec. 

migdałowiec
Canva/mariha-kitchen

Źródło: smaker.pl