Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Szybkie ciasto cytrynowe z cukinią
Renata Materlińska
Renata Materlińska 25.10.2021 02:00

Szybkie ciasto cytrynowe z cukinią

Ciasto z cukinią
canva/Matike

Lubimy ciasta, choć często po zjedzeniu 1-2 kawałków mamy wyrzuty sumienia. Martwimy się, że przytyjemy, bo przecież ciasto zawiera głównie mąkę i cukier. Jeśli chcesz, możesz przygotować zdrowszą wersję domowego łakocia. Oto przepis na szybkie ciasto cytrynowe z cukinią.

Ciasta z warzywami nie są zbyt popularne, ale naprawdę potrafią smakować. W sumie nie wyczuwa się w nich dodanych warzyw, a niewątpliwie w nich są. Dzięki temu ciasto z dodatkiem marchewki, dyni czy cukinii zawiera też trochę cennego błonnika, witamin i soli mineralnych. A przy tym ma przyjemną wilgotność.

Przepis na szybkie ciasto cytrynowe z cukinią

Składniki:

  • 1 nieduża cukinia

  • szczypta soli

  • 4 jajka

  • 2/3 szklanki mleka

  • 4 łyżki oleju

  • 2 łyżki soku z cytryny

  • skórka otarta z jednej cytryny

  • 2 czubate szklanki mąki pszennej

  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej

  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

  • 1/2 szklanki cukru

  • 1 cukier wanilinowy

Przygotowanie ciasta z cukinią

Cukinię umyj, wytrzyj, zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Oprósz ją solą, odstaw na 15 minut, odciśnij powstały płyn.

W jednej misce wymieszaj mokre składniki i połącz je ze startą cukinią. W drugiej misce wymieszaj suche składniki. Potem do mokrych składników dodaj suche i całość wymieszaj.

Wąską, podłużną formę wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do niej ciasto. Wstaw do piekarnika o temperaturze 180 st. C i piecz ok. 50 minut.

Po wystudzeniu ciasto możesz oprószyć cukrem pudrem lub polukrować.

Na naszej stronie znajdziecie też przepisy na inne ciasta z dodatkiem warzyw. Zobacz, jak zrobić ciasto marchewkowe albo przygotuj ciasto z buraków według przepisu Anny Lewandowskiej.

starta cukinia
starta cukinia

Źródło zdjęcia: canva/pixelshot

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: viagusto

Zapraszamy na nasz Instagram