Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ubijam tłuczkiem plastry cukinii i wrzucam na patelnię. To danie to hit w moim domu
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 03.04.2024 10:29

Ubijam tłuczkiem plastry cukinii i wrzucam na patelnię. To danie to hit w moim domu

cukinia
fot.YouTube/@ZDROWE i SMACZNE przepisy

Nie ma prostszego dania niż to z cukinii. Smak zachwyci całą twoją rodzinę. Robi się je bardzo szybko, a produkty kosztują grosze. Musisz zrobić je na opad w swoim domu.

Najlepszy jest szybki obiad

Nie od dziś wiadomo, że najlepszy obiad to taki, który zrobisz w chwilę. Jednym z nich jest przepis na danie z cukinii. To bezmięsne danie smakuje wybornie. Z zewnątrz jest chrupiące, a w środku miękkie. Smak bierze się nie tylko z samej cukinii, ale przede wszystkim przypraw.

Moja rodzina je uwielbia. Pomimo że, nie ma mięsa, smakuje nawet najbardziej mięsożernym smakoszom. Sprawdź, co będzie ci potrzebne i zrób to danie na obiad. 

cukinie.jpg
fot.Canva/@Angele J
To ciasto było hitem świąt w moim domu. Wszystkie kuzynki błagały o przepis

Nie tylko cukinia

Danie smakuje nie tylko dzięki cukinii. Dlatego przygotuj składniki z listy poniżej. Tylko o żadnym nie zapomnij. Każdy jest tak samo ważny i każdy gwarantuje smak tego dania. Podobny przepis znajdziesz na kanale ZDROWE i SMACZNE przepisy, skąd pochodzą zdjęcia zawarte w tym artykule.

Składniki:

  • 2 cukinie
  • 70 g bułki tartej
  • 100 g żółtego sera w kostce
  • 70 g mąki pszennej
  • 4 jajka
  • zioła prowansalskie
  • mielona słodka papryka
  • pieprz
  • sól

Przepis na cukinię

Zacznij od umycia cukinii. Następnie obie pokrój na plastry o grubości około 1 centymetra. Każdy z plastrów rozbij za pomocą tłuczka do mięsa. Dopraw je solą oraz pieprzem. Przyprawy dokładnie wetrzyj

Do miski wbij jajka. Wsyp zioła prowansalskie, mieloną paprykę słodką. Na małych oczkach tarki zetrzyj kostkę żółtego sera i wsyp do miski. Całość dokładnie wymieszaj

Na talerz wysyp bułkę tartą oraz mąkę. Wymieszaj oba składniki. Plastry cukinii obtocz w bułce tartej i mące, a następnie w jajku z dodatkami. Powtórz tę czynność z każdym plastrem warzywa. Na patelni rozgrzej olej i ułóż zapanierowane plastry cukinii.

Smaż do momentu zarumienienia na złoty kolor. Podawaj z domowym sosem czosnkowym, a na pewno danie będzie smakowało twojej rodzinie. Sprawdź, przepis na domowy dżem do naleśników oraz zobacz, czym możesz zastąpić mleko w cieście na naleśniki

krojenie cukini.jpg
fot.YouTube/@ZDROWE i SMACZNE przepisy