Wielka konkurencja dla pomidorówki - obłędna zupa solferino
Sycąca, smaczna i bogata w tekstury — taka jest zupa solferino. Doskonały warzywny specjał skusi największych fanów pomidorowej. Jeżeli macie groszek, jajka, pora i żółty ser koniecznie ją wypróbujcie.
Przepis na ten specjał prawdopodobnie sięga czasów największej bitwy podczas wojny francusko-austriackiej, która miała miejsce w 1859 roku pod Solferino. Smaczna i prosta zupa na bazie drobiowego wywaru urzeka delikatnością. Nie wrócicie już do zwykłej pomidorowej.
Przepis na pyszną zupę solferino
Składniki:
1 litr wywaru drobiowego
4 średnie ziemniaki
biała część dwóch średnich porów
1 nieduża cebula
1 ząbek czosnku
pół szklanki mrożonego groszku
pół szklanki przecieru pomidorowego
3 łyżki oliwy
1 żółtko
sól, pieprz i cukier w ilości do smaku
pół szklanki słodkiej śmietanki do zup
150 g tartej mozzarelli do podania
Przygotowanie:
Pora płuczemy i kroimy w półtalarki. Cebule obieramy i siekamy. Oliwę rozgrzewamy w garnku. Szklimy na niej warzywa, od czasu do czasu mieszając. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w niedużą kostkę.
Do pora z cebulką dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę podsmażamy, a następnie wrzucamy ziemniaki. Całość zalewamy wywarem i zagotowujemy. Kiedy ziemniaki będą półtwarde, wrzucamy groszek.
Pod koniec gotowania wlewamy przecier pomidorowy. Zupę doprawiamy wedle uznania. Po zdjęciu z palnika dodajemy żółtko połączone ze śmietaną. Całość energicznie mieszamy. Przelewamy do naczyń i posypujemy tartym serem.
Wskazówka: zupa będzie wegetariańska, jeśli użyjecie wywaru warzywnego. Skorzystajcie np. z tego przepisu na bezmięsny rosół.
Źródło zdjęcia: canva/MSPhotographic
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Kremowe, delikatne naleśniki na bazie maślanki bez grama mleka
Czy żurek można przygotować bez mięsa? Mamy najlepszy przepis
Źródło: winiary