Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wyborna zupa ogórkowa na udkach
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 20.10.2021 02:00

Wyborna zupa ogórkowa na udkach

Wyborna zupa ogórkowa na udkach
canva/arfo

Zupa ogórkowa jest kwaśnym, zdrowym i wyjątkowo smacznym posiłkiem dla całej rodziny. Gotowana na udkach z kurczaka zyskuje pełny, mięsny smak, który uzupełniony jest warzywnym wywarem i ziołami. Poznaj przepis na wyborną zupę ogórkową na udkach.

Zupa ogórkowa gotowana na udkach jest szybką i wyjątkowo smaczną zupą. Posiada intensywny smak i aromat. Wywar mięsno-warzywny mocno rozgrzewa i stanowi doskonałą bazę dla zupy. Zupę ogórkową oprósz koperkiem lub natką pietruszki i zabiel śmietanką.

Ogórki kiszone są wyjątkowo zdrowe. Dzięki wysokiej zawartości witamin z grupy B, magnezu oraz żelaza i wapnia, ogórki kiszone wzmacniają naszą odporność, dbają o kości, układ nerwowy i przyspieszają produkcję czerwonych krwinek. Ogórki kiszone oczyszczają organizm z toksyn oraz odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie naturalnej flory bakteryjnej jelit.

Ogórki kiszone wykorzystasz nie tylko do zupy. Przygotuj z nich pyszną i zdrową pastę kanapkową lub sałatkę do obiadu, która wprost idealnie komponuje się z każdym rodzajem mięsa.

Przepis na wyborną zupę ogórkową na udkach

Składniki na 4-6 porcji:

  • 2 udka z kurczaka

  • 4 ziemniaki

  • 2 marchewki

  • korzeń pietruszki

  • koperek

  • 6 ogórków kiszonych

  • 2 łyżki śmietany 18%

  • kawałek pora i selera

  • 2 liście laurowe

  • szczypta majeranku

  • sól, pieprz

Jak przygotować wyborną zupę ogórkową na udkach?

Mięso zagotuj w 2 litrach wody, następnie zbierz szumowiny, dodaj cebulę, seler, por i pokrojone w kostkę marchewki, ziemniaki i pietruszkę. Dopraw liśćmi laurowymi, pieprzem, majerankiem i gotuj na wolnym ogniu, aż warzywa będą miękkie, a mięso ugotowane.

Ogórki zetrzyj na tarce, śmietanę zahartuj odrobiną wody, następnie dodaj ogórki i śmietanę do zupy, dopraw solą, pieprzem do smaku i gotuj przez 15 minut. Oprósz posiekanym koperkiem.

Smacznego.