Wyborna pasta kanapkowa z ogórków kiszonych
Smakowita pasta jajeczna jeszcze nigdy nie była tak pyszna. Za sprawą dodatku w postaci ogórków kiszonych, zyskuje ona wyjątkowych walorów, które wprawią kubki smakowe w stan ekstazy. Kanapki w tej odsłonie zasmakują każdemu.
Pasta jajeczna z ogórkami kiszonymi smakuje obłędnie
Pasta kanapkowa może być przygotowana na rozmaite sposoby. Jakiś czas temu przedstawialiśmy przepis, w którym jedną z głównych ról grała uwielbiana ryba. Tym razem na pierwszy plan wysuwają się ogórki kiszone.
Już wcześniej nasze podniebienie dopieszczała pasta z buraków. Dziś postawimy na przysmak, który zaskoczy domowników. Kanapki z tą pastą zmienią się w niezwykły specjał, który przyprawia o szybsze bicie serca.
Pasta jajeczna z ogórkami kiszonymi jest bardzo prosta w przygotowaniu i nawet osoby, które stronią od kuchennych aktywności, powinny poradzić sobie z tym przepisem. Jakie składniki będą nam potrzebne?
5 jajek
2 ogórki kiszone
60 g posiekanego szczypiorku
30 g jogurtu naturalnego
15 g musztardy
15 g majonezu
sól i pieprz
Pasta jajeczna zmieni kanapki w wyjątkowy specjał
Na początku musimy ugotować jajka na twardo. Najlepiej robić to przez 8 minut. Gotowe jajka drobno kroimy nożem lub blendujemy. Umieszczamy je w misce. Ogórki kiszone rozdrabniamy. Musimy pokroić je w jak najdrobniejszą kostkę.
Ogórki kiszone dodajemy do jajek. Oba składniki wzbogacamy o posiekany szczypiorek. Pasta może zawierać również rzeżuchę, jednak ten składnik nie jest konieczny. Do składników dodajemy jogurt naturalny, musztardę i majonez.
Pasta na kanapki jest już prawie gotowa. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki i doprawić ją solą oraz pieprzem. Smakołyk jest od razu gotowy do jedzenia. Idealnie sprawdza się z pieczywem żytnim.
Oczywiście nasza pasta może zawierać również inne dodatki. Godne uwagi są posiekane nasiona słonecznika lub suszone pomidory. Ogranicza nas własna inwencja. Czasami warto pozwolić sobie na odrobinę eksperymentów w kuchni. Przepis na podobną pastę można znaleźć na YouTube na kanale Rafał Szymczak Świat Smaku. Właśnie stamtąd pochodzi zdjęcie wykorzystane powyżej.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Stare Gary