Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wyborna pasta kanapkowa z ogórków kiszonych
Jakub Kossakowski
Jakub Kossakowski 23.02.2021 01:00

Wyborna pasta kanapkowa z ogórków kiszonych

Pasta na kanapki
Scena z filmu zamieszczonego na YouTube na kanale Rafał Szymczak - Świat Smaku

Smakowita pasta jajeczna jeszcze nigdy nie była tak pyszna. Za sprawą dodatku w postaci ogórków kiszonych, zyskuje ona wyjątkowych walorów, które wprawią kubki smakowe w stan ekstazy. Kanapki w tej odsłonie zasmakują każdemu.

Pasta jajeczna z ogórkami kiszonymi smakuje obłędnie

Pasta kanapkowa może być przygotowana na rozmaite sposoby. Jakiś czas temu przedstawialiśmy przepis, w którym jedną z głównych ról grała uwielbiana ryba. Tym razem na pierwszy plan wysuwają się ogórki kiszone.

Już wcześniej nasze podniebienie dopieszczała pasta z buraków. Dziś postawimy na przysmak, który zaskoczy domowników. Kanapki z tą pastą zmienią się w niezwykły specjał, który przyprawia o szybsze bicie serca.

Pasta jajeczna z ogórkami kiszonymi jest bardzo prosta w przygotowaniu i nawet osoby, które stronią od kuchennych aktywności, powinny poradzić sobie z tym przepisem. Jakie składniki będą nam potrzebne?

  • 5 jajek

  • 2 ogórki kiszone

  • 60 g posiekanego szczypiorku

  • 30 g jogurtu naturalnego

  • 15 g musztardy

  • 15 g majonezu

  • sól i pieprz 

Pasta jajeczna zmieni kanapki w wyjątkowy specjał

Na początku musimy ugotować jajka na twardo. Najlepiej robić to przez 8 minut. Gotowe jajka drobno kroimy nożem lub blendujemy. Umieszczamy je w misce. Ogórki kiszone rozdrabniamy. Musimy pokroić je w jak najdrobniejszą kostkę.

Ogórki kiszone dodajemy do jajek. Oba składniki wzbogacamy o posiekany szczypiorek. Pasta może zawierać również rzeżuchę, jednak ten składnik nie jest konieczny. Do składników dodajemy jogurt naturalny, musztardę i majonez.

Pasta na kanapki jest już prawie gotowa. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki i doprawić ją solą oraz pieprzem. Smakołyk jest od razu gotowy do jedzenia. Idealnie sprawdza się z pieczywem żytnim.

Oczywiście nasza pasta może zawierać również inne dodatki. Godne uwagi są posiekane nasiona słonecznika lub suszone pomidory. Ogranicza nas własna inwencja. Czasami warto pozwolić sobie na odrobinę eksperymentów w kuchni. Przepis na podobną pastę można znaleźć na YouTube na kanale Rafał Szymczak Świat Smaku. Właśnie stamtąd pochodzi zdjęcie wykorzystane powyżej.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Stare Gary

Zapraszam na nasz Instagram