Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ziołowe paluchy z ciasta francuskiego. Szybka przekąska nie tylko na imprezy
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 26.10.2022 12:07

Ziołowe paluchy z ciasta francuskiego. Szybka przekąska nie tylko na imprezy

Ziołowe paluchy z ciasta francuskiego. Szybka przekąska nie tylko na imprezy
canva/badmanproduction

Szukasz pomysłu na szybką przekąskę na imprezę, podwieczorek lub dodatek do sałatki zamiast grzanek, czy pieczywa? Przygotuj ziołowe paluchy z ciasta francuskiego. Paluchy zrobisz błyskawicznie, a samo pieczenie trwa około 10 minut. Paluchy smakują rewelacyjnie zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Ciasto francuskie jest bardzo uniwersalnym ciastem, z którego przygotujemy zarówno przekąski na słono, wytrawne tarty, jak i słodkie ciasta i ciastka z kremem i owocami do kawy. Możemy zapiec je z ulubionym mięsem, a także z czekoladą, np. w formie rogalików. Jedną z moich ulubionych wersji są ziołowe paluchy z ciasta francuskiego, które są gotowe po kilku minutach.

Ziołowe paluchy z ciasta francuskiego są nie tylko rewelacyjną przekąską na imprezy. Przygotowuję je również jako dodatek do sałatek lub kiedy mam ochotę na lekki, ale pożywny lunch lub podwieczorek. Paluchy często podaję również z domowym sosem pomidorowym i czosnkowym, za każdym razem znikają błyskawicznie.

Ziołowe paluchy z ciasta francuskiego przygotowuję w dwóch wersjach. Czasem zapiekam ciasto wyłącznie z jajkiem, przyprawami i ziołami prowansalskimi. Czasem gotowe paluchy przed samym pieczeniem oprószam startym serem żółtym, np. parmezanem lub mozzarellą. Każda wersja smakuje rewelacyjnie.

Przepis na ziołowe paluchy z ciasta francuskiego

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego

  • zioła prowansalskie

  • sól, pieprz

  • duże jajko

  • kawałek żółtego sera w kostce, np. gouda, mozzarella, parmezan (opcjonalnie)

Jak zrobić ziołowe paluchy z ciasta francuskiego? Pyszna przekąska będzie gotowa w kilka minut

Jajko wbij do miski, rozmąć widelcem. Rozwiń ciasto francuskie, posmaruj jajkiem i oprósz solidnie ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Ciasto przekrój na pół i potnij na paski o szerokości około 2- 3 cm.

Każdy pasek zwiń delikatnie, żeby powstał luźny rulon i poukładaj na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Paluchy oprósz delikatnie startym, żółtym serem. Całość wstaw do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika, piecz około 10 minut do zarumienienia, smacznego.

Z ciasta francuskiego przygotujesz wiele wyśmienitych przekąsek na słodko i słono- tu poznasz przepis na mini pizzę z ciasta francuskiego. Jeśli masz ochotę na szybki deser do kawy- w tym artykule dowiesz się, jak zrobić ciastka z owocami z ciasta francuskiego.

Ziołowe paluchy z ciasta francuskiego
canva/ AnjelaGr

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: