Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Rewelacyjne ciastka z ciasta francuskiego. 4 składniki, pół godziny pracy, a efekt zwala z nóg
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 21.10.2022 18:51

Rewelacyjne ciastka z ciasta francuskiego. 4 składniki, pół godziny pracy, a efekt zwala z nóg

Rewelacyjne ciastka z ciasta francuskiego. 4 składniki, pół godziny pracy, a efekt zwala z nóg
Screen z filmu pochodzi z kanału Kuchnia Doroty na YouTube

Ciastka z gotowego ciasta francuskiego są prostym i tanim deserem, który przygotujemy w kilka chwil. Ciastka zrobimy z czterech składników, bez żmudnego wyrabiania, wałkowania i bez większego nakładu pracy. Ciasta z serkiem i owocami pokocha cała rodzina.

Z ciasta francuskiego przygotujemy wiele wyśmienitych dań, ciast, przekąsek i deserów. Tarta z warzywami, łosoś pieczony, ciasto kremówka, napoleonka, rogaliki z czekoladą i ciastka to tylko niektóre z nich. Ciastka z ciasta francuskiego będą gotowe błyskawicznie.

Do przygotowania ciastek z ciasta francuskiego potrzebujemy wyłącznie czterech składników i 30 minut wolnego czasu. Ciastka zrobimy z gotowego ciasta, serka śmietankowego, cukru pudru i ulubionych owoców. Latem postawmy na owoce sezonowe, jesienią i zimą możemy natomiast sięgnąć po owoce z puszki w słodkim syropie.

Ciastka z ciasta francuskiego możemy wykrawać dowolnie - nacinać boki, rogi, a następnie je zlepiać, żeby powstały efektowne wzory. Poniżej poznasz jeden z nich, dzięki któremu ciastka wyglądają bardzo apetycznie i zjawiskowo.

Szybkie ciastka z ciasta francuskiego z czterech składników

Składniki:

  • 2 paczki ciasta francuskiego

  • ulubione owoce, np. truskawki, kiwi, borówki, gruszki, brzoskwinie

  • 250 g serka śmietankowego

  • łyżka cukru pudru + do posypania gotowych ciastek

Jak zrobić ciastka z ciasta francuskiego? Pyszny deser będzie gotowy w kilka chwil

Pokrój ulubione owoce, serek wymieszaj z łyżką cukru pudru. Ciasto francuskie rozwiń i pokrój na kwadraty o boku około 9 cm. W każdym kwadracie zrób na rogach nacięcia w taki sposób, żeby powstał mniejszy kwadrat.

Boków i środka nie nacinaj. Mniejszy kwadrat posmaruj serkiem, przy brzegach poukładaj po kostce owoców. Zlepiaj brzegi ciasta w taki sposób, żeby skleiły się na środku.

Ciastka przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C, piecz około 15 minut. Ciastka ostudź i oprósz cukrem pudrem, smacznego.

Z ciasta francuskiego zrobisz wiele pysznych deserów, między innymi kultowe kremówki i rogaliki z czekoladą. Nikt im się nie oprze.

Ciastka z ciasta francuskiego
canva/wideonet

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: zrobtosmacznie