100-letnie bliźniaczki zdradzają sekret swojej diety
Nie od dziś wiadomo, że zdrowa dieta pozytywnie wpływa na funkcjonowanie naszego organizmu. 100-letnie bliźniaczki podzieliły się sekretem swojej długowieczności. Ich zdaniem osiągnęły ją za sprawą codziennego picia kieliszka wina. Lekarze zalecają umieszczenie w jadłospisie innych produktów.
Bez wątpienia dieta odgrywa istotną rolę. Odpowiednio zbilansowany jadłospis może pomóc w zatroszczeniu się o zdrowie. Warto wiedzieć, jakie specjały potencjalnie wpływają na długość życia. 100-letnie bliźniaczki zdradziły swoją tajemnicę.
Wiekowe bliźniaczki powiedziały, jak wygląda ich dieta
Nie da się ukryć, że dieta w znacznym stopniu odbija się na naszym zdrowiu. Niedawno wspominaliśmy o tym, jakie produkty spożywcze nie powinny gościć w menu osób po czterdziestce. Tym razem skupimy się na diecie, która może zaowocować dożyciem do 100 lat.
Bliźniaczki Elaine Foster i Evelyn Lowe w marcu bieżącego roku skończyły 100 lat. Kobiety mieszkają w Bowie w Maryland. Pomimo podeszłego wieku Amerykanki, żyją pełnią życia. Nie są im obce nowinki techniczne. Sięgają nawet po gry komputerowe. W ich diecie na stałe zagościł jeden produkt.
100-letnie bliźniaczki codziennie piją kieliszek wina. Od dawien dawna wiadomo, że ów trunek zawiera wiele cennych składników odżywczych. Oczywiście alkohol sam w sobie nie jest zdrowy, jednak zawsze można do jadłospisu dodać wino bezalkoholowe.
Kobiety wyznały również, że na śniadanie jadają jajka z bekonem. Popularny nabiał jest źródłem witamin i minerałów. Niedawno wyjaśnialiśmy, jak przygotować jajka, by były najzdrowsze.
(Canva / lola1960)
Lekarze wskazują, jakie produkty powinny zagościć w diecie osób, które chcą dożyć 100 lat
Badacze od lat starają się poznać sekret długowieczności. Dieta z pewnością ma znaczący wpływ na procesy starzenia. Porzekadło głoszące, że jesteśmy tym, co jemy, ma w sobie wiele prawdy. Analizując nawyki żywieniowe z różnych rejonów świata, można określić, które produkty mogą potencjalnie przedłużyć nasze życie.
Okazuje się, że w Sardynii jest zaskakująco dużo osób długowiecznych. Tamtejsza dieta obfituje w produkty na bazie pszenicy i jęczmienia. Oprócz nich na talerzach często goszczą warzywa strączkowe oraz produkty mleczne, takie jak sery. Jadłospis w znacznej mierze bazuje na węglowodanach.
Japońska wyspa Okinawa może poszczycić się średnią długością życia na poziomie 84 lat. Trzeba przyznać, że jest to imponujące. W tamtejszej tradycji zakorzenione jest to, by jeść tak, aby najadać się w 80%. Oprócz tego mieszkańcy często sięgają po produkty węglowodanowe, bataty, zupy i tofu.
Niemal wszyscy badacze są zgodni, że podstawą zdrowej diety są warzywa i produkty pełnoziarniste bogate w błonnik. W jadłospisie powinny również znajdować się orzechy. Wiele osób uważa, że najzdrowsza jest dieta śródziemnomorska. Należy jednak pamiętać, że nie ma uniwersalnego sposobu na długowieczność.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Interia; Cateromarket