Aksamitny makaron w sosie z warzywami od Tomasza Strzelczyka. Szybki i tani obiad
Prezentujemy przepis Tomasza Strzelczyka na aksamitny makaron w sosie z warzywami. Przygotujesz według niego szybki, tani, a przede wszystkim pyszny obiad. Wystarczy trochę masła, mąki, mleka i warzyw, a powstanie doskonały sos, który jest idealny do makaronu. Gwarantujemy, że zachwyci całą rodzinę.
Latem nie mamy ochoty na długie gotowanie. Chcielibyśmy szybko zrobić coś pysznego i cieszyć się wolnym czasem i pogodą. I w te nasze oczekiwania doskonale wpisuje się przepis Tomasza Strzelczyka na aksamitny makaron w sosie z warzywami.
Makaron w sosie od Strzelczyka to doskonały pomysł na tani obiad. Tani, ale też lekki, zdrowy i bardzo smaczny. Do tego zrobicie go w 20 minut. Gorąco zachęcamy do wypróbowania tej prostej receptury.
Jak wygląda to danie? W naszym materiale prezentujemy zdjęcie będące screenem z filmu na kanale Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube. Trzeba przyznać, że bardzo kusi.
Przepis Strzelczyka na makaron w aksamitnym sosie
Składniki:
-
30 dag grubszego makaronu, np. świderki, rurki
-
1 marchewka
-
1 nieduża czerwona papryka
-
1 mała, młoda cukinia
-
1 łyżka oleju
-
1 ząbek czosnku
-
1 łyżka masła
-
1 czubata łyżka mąki pszennej
-
ok. 400 ml mleka
-
ostra, mielona papryka
-
garść świeżego szpinaku
-
sól, pieprz
Przygotowanie makaronu w sosie z warzywami
Makaron ugotuj al dente w lekko osolonym wrzątku. Odcedź go, ale nie przelewaj zimną wodą.
Marchewkę obierz, pokrój w drobną kostkę. Paprykę umyj, oczyść, pokrój w kosteczkę. Cukinię umyj, wytrzyj, pokrój w kostkę.
Na patelni rozgrzej łyżkę oleju, wsyp marchewkę i chwilę ją przesmaż. Dodaj paprykę, znów chwilę ją podsmaż, co jakiś czas mieszając.
Dodaj cukinię, smaż 1-2 minuty. Dodaj posiekany czosnek i smaż całość jeszcze kilka minut, aż warzywa będą półmiękkie. Przełóż je na talerz.
Na patelnię włóż masło. Gdy się rozpuści, wsyp mąkę i chwilę ją przesmaż, nie rumieniąc. Mieszając, wlewaj stopniowo zimne mleko. Podgrzewaj, aż sos zgęstnieje.
Sos na patelni dopraw solą, pieprzem i ostrą papryką. Dodaj warzywa i opłukany szpinak, chwilę je podgrzej. Dodaj makaron i całość podgrzej, często mieszając.
W naszym serwisie znajdziesz też przepis Strzelczyka na roladę z fileta drobiowego , a także na mielone kotlety bez dodatku bułki .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Cudownie puszyste naleśniki na kefirze. Wychodzą idealnie za każdym razem
-
Jajecznica po angielsku na boczku z dodatkiem żółtego sera. Pyszne i sycące śniadanie
Źródło: film na kanale Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube