Smakosze.pl Przepisy Aksamitny makaron w sosie z warzywami od Tomasza Strzelczyka. Szybki i tani obiad
Screen'y z filmu na kanale Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube

Aksamitny makaron w sosie z warzywami od Tomasza Strzelczyka. Szybki i tani obiad

25 lipca 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Prezentujemy przepis Tomasza Strzelczyka na aksamitny makaron w sosie z warzywami. Przygotujesz według niego szybki, tani, a przede wszystkim pyszny obiad. Wystarczy trochę masła, mąki, mleka i warzyw, a powstanie doskonały sos, który jest idealny do makaronu. Gwarantujemy, że zachwyci całą rodzinę.

Latem nie mamy ochoty na długie gotowanie. Chcielibyśmy szybko zrobić coś pysznego i cieszyć się wolnym czasem i pogodą. I w te nasze oczekiwania doskonale wpisuje się przepis Tomasza Strzelczyka na aksamitny makaron w sosie z warzywami.

Makaron w sosie od Strzelczyka to doskonały pomysł na tani obiad. Tani, ale też lekki, zdrowy i bardzo smaczny. Do tego zrobicie go w 20 minut. Gorąco zachęcamy do wypróbowania tej prostej receptury.

Jak wygląda to danie? W naszym materiale prezentujemy zdjęcie będące screenem z filmu na kanale Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube. Trzeba przyznać, że bardzo kusi.

Przepis Strzelczyka na makaron w aksamitnym sosie

Składniki:

  • 30 dag grubszego makaronu, np. świderki, rurki

  • 1 marchewka

  • 1 nieduża czerwona papryka

  • 1 mała, młoda cukinia

  • 1 łyżka oleju

  • 1 ząbek czosnku

  • 1 łyżka masła

  • 1 czubata łyżka mąki pszennej

  • ok. 400 ml mleka

  • ostra, mielona papryka

  • garść świeżego szpinaku

  • sól, pieprz

Przygotowanie makaronu w sosie z warzywami

Makaron ugotuj al dente w lekko osolonym wrzątku. Odcedź go, ale nie przelewaj zimną wodą.

Marchewkę obierz, pokrój w drobną kostkę. Paprykę umyj, oczyść, pokrój w kosteczkę. Cukinię umyj, wytrzyj, pokrój w kostkę.

Na patelni rozgrzej łyżkę oleju, wsyp marchewkę i chwilę ją przesmaż. Dodaj paprykę, znów chwilę ją podsmaż, co jakiś czas mieszając.

Dodaj cukinię, smaż 1-2 minuty. Dodaj posiekany czosnek i smaż całość jeszcze kilka minut, aż warzywa będą półmiękkie. Przełóż je na talerz.

Na patelnię włóż masło. Gdy się rozpuści, wsyp mąkę i chwilę ją przesmaż, nie rumieniąc. Mieszając, wlewaj stopniowo zimne mleko. Podgrzewaj, aż sos zgęstnieje.

Sos na patelni dopraw solą, pieprzem i ostrą papryką. Dodaj warzywa i opłukany szpinak, chwilę je podgrzej. Dodaj makaron i całość podgrzej, często mieszając.

W naszym serwisie znajdziesz też przepis Strzelczyka na roladę z fileta drobiowego , a także na mielone kotlety bez dodatku bułki .

smażenie warzyw
screen z filmiku na kanale Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA/YouTube

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: film na kanale Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy