Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Ani kwasek, ani ocet. Czajnik czyszczę tylko w ten sposób. Po kamieniu nie ma śladu
Kacper Jozopowicz
Kacper Jozopowicz 23.02.2025 14:48

Ani kwasek, ani ocet. Czajnik czyszczę tylko w ten sposób. Po kamieniu nie ma śladu

Czajnik wypełniony wodą do połowy
Fot. Canva/pixelshot

Kamień w czajniku to bardzo częsty problem, który nieustannie pojawia się w kuchni. Niestety potrafi on nawet zmienić smak kawy czy herbaty, dlatego trzeba to zjawisko cały czas zwalczać, za pomocą regularnego czyszczenia czajnika. Jak sobie z tym poradzić? Jeden sposób jest naprawdę skuteczny.

Problem z kamieniem w czajniku

Kamień w czajniku czy też osad wapienny to kłopot, który dotyka wielu z nas. Niestety pojawia się on dość często i trzeba go regularnie zwalczać. Jak dochodzi do tego, że takie coś pojawia się w naszym urządzeniu? Kamień w czajniku powstaje na skutek używania twardej wody, która z kolei zawiera różnorodne minerały, między innymi są to wapń i magnez. Wysoka temperatura powoduje, że osiadają one na ściankach i dnie czajnika. 

Gotująca się woda w czajniku
Fot. Canva/pixelshot

Z tego powodu nie dość, że nasze urządzenie wygląda nieestetycznie, to w dodatku takie zjawisko może sprawiać, że smak wody, czy później zrobionej kawy lub herbaty może się zmienić na gorszy. Dlatego też obowiązkowo trzeba czajnik czyścić. Jak to zrobić za pomocą domowych sposobów? Sprawdźcie sami. 

Kamień na dnie czajnika
Fot. Canva/andriano_cz
Pączki Strzelczyka to ideał. „Długo zachowają świeżość i zawsze wychodzą”

Kwasek cytrynowy i ocet potencjalnymi sposobami na czysty czajnik

Nie ulega wątpliwości, że regularnie czyszczenie czajnika zdecydowanie pomaga w walce z kamieniem, który się w nim pojawia. Okazuje się, że wcale nie trzeba od razu sięgać po specjalne środki chemiczne, które są przeznaczone do tego typu rzeczy. Najlepsze są domowe sposoby, a jeden może Was zaskoczyć. 

Patent z kwaskiem cytrynowym, a także ten z octem z pewnością zdadzą test i prawdopodobnie pokonają wspomniany osad wapienny. Jednak każdy sposób ma też jakiś swój minus. Niestety zapach octu jest dość intensywny, przez co może się przez jakiś czas utrzymywać w naszym urządzeniu. Dlatego istnieje rozwiązanie tego problemu, ponieważ prawie w każdej kuchni znajduje się produkt, który również poradzi sobie w walce z kamieniem w czajniku. 

Dalsza część tekstu pod filmem

Sok z kiszonych ogórków ratunkiem dla czajnika

Sok z ogórków to fantastyczny sposób na oczyszczenie czajnika z kamienia. Jest to nieoczywisty sposób, a jakże skuteczny. Dlaczego? W taki soku zawarty jest kwas mlekowy, który w wysokim stężeniu wspaniale usuwa osad wapienny. Jak zastosować taki patent w kuchni? To bardzo proste. 

W pierwszej kolejności przelewamy sok przez sitko do szklanki, po czym wlewamy go do czajnika i zagotowujemy. Następnie odstawiamy urządzenie na mniej więcej 30 minut. Po upływie tego czasu wylewamy płyn. Dodatkowo, aby w naszym czajniku nie został aromat soku z kiszonych ogórków, należy przepłukać go wodą z dodatkiem soku z cytryny. Taka metoda powinna zneutralizować zapach. Takie rozwiązanie pozwoli nam cieszyć się czystym i pachnącym czajnikiem.

Sok z ogórków kiszonych podany w szklance
Fot. Canva/Viktoriya Telminova

Sprawdź przepis na kuleczki z ziemniaków. Zobacz, jak zrobić pierogi po góralsku