Smakosze.pl Przepisy Babcia Henia robi najlepsze naleśniki. Nie uwierzysz co dodaje zamiast mleka
canva/ fox and butterfly

Babcia Henia robi najlepsze naleśniki. Nie uwierzysz co dodaje zamiast mleka

1 kwietnia 2023
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Babcia Henia naleśniki robi inaczej niż wszyscy. Nie dodaje do nich mleka. Gotowe ciasto miesza z 2 łyżkami majonezu. Naleśniki są o wiele bardziej puszyste. Poznaj przepis na naleśniki na majonezie. Placki z ulubionymi dodatkami znikną z talerzy w mgnieniu oka.

Naleśniki na majonezie zrobisz i na słodko i na wytrawnie

Babcia Henia zdradziła świetny patent na puszyste naleśniki. Naleśniki na majonezie są jeszcze delikatniejsze i wychodzą za każdym razem. Produkt nie jest wyczuwalny w plackach. Majonez spulchnia ciasto, przez co naleśniki smakują obłędnie.

Przepis na naleśniki na majonezie jest przepisem podstawowym. Jeśli chcesz przygotować danie na słodko, dodaj do ciasta 2 łyżki cukru pudru lub cukru z wanilią, aby wzmocnić ich smak. Do wytrawnych naleśników, podanych np. ze szpinakiem, polecam dodać płaską łyżeczkę suszonego oregano.

Naleśniki na majonezie smaż na tłuszczu o wysokiej temperaturze dymienia. Świetnie sprawdzi się zarówno olej rzepakowy, jak i masło klarowane. Masło dodatkowo podkreśli aromat całego dania. Naleśniki będą jeszcze smaczniejsze.

Bosacka spojrzała na opakowanie sera i zamarła. Ma ważne ostrzeżenie dla wszystkich

Babcia Henia do ciasta na naleśniki dodaje majonez

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki majonezu
  • jajko
  • 1,5 szklanki wody
  • szczypta soli
  • olej rzepakowy lub masło klarowane do smażenia

Jak zrobić puszyste naleśniki na majonezie?

Do miski wsyp mąkę. Wbij jajka, wlej wodę i dodaj szczyptę soli. Miksuj, aż składniki dobrze się połączą. Następnie dodaj majonez i ponownie wymieszaj całą masę. Odstaw na 10- 15 minut.

Następnie ciasto wylewaj na mocno rozgrzaną patelnię z niewielką ilością tłuszczu. Smaż kilka minut, aż naleśniki będą rumiane. Przygotuj także lekkie jak obłok racuchy według przepisu Ani Starmach oraz szybkie placki twarogowe . Pyszne dania będą gotowe błyskawicznie.

naleśniki na majonezie.jpg
canva/Yelena Yemchuk
Kultowe, niezapomniane ciasto bez pieczenia "Chatka Baby Jagi". W sam raz na wielkanocny stół
Nie uwierzysz, jaką zupą Wachowicz zalewa gołąbki. Możesz spokojnie podać je na Wielkanoc
Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy