Babcia Henia robi najlepsze naleśniki. Nie uwierzysz co dodaje zamiast mleka
Babcia Henia naleśniki robi inaczej niż wszyscy. Nie dodaje do nich mleka. Gotowe ciasto miesza z 2 łyżkami majonezu. Naleśniki są o wiele bardziej puszyste. Poznaj przepis na naleśniki na majonezie. Placki z ulubionymi dodatkami znikną z talerzy w mgnieniu oka.
Naleśniki na majonezie zrobisz i na słodko i na wytrawnie
Babcia Henia zdradziła świetny patent na puszyste naleśniki. Naleśniki na majonezie są jeszcze delikatniejsze i wychodzą za każdym razem. Produkt nie jest wyczuwalny w plackach. Majonez spulchnia ciasto, przez co naleśniki smakują obłędnie.
Przepis na naleśniki na majonezie jest przepisem podstawowym. Jeśli chcesz przygotować danie na słodko, dodaj do ciasta 2 łyżki cukru pudru lub cukru z wanilią, aby wzmocnić ich smak. Do wytrawnych naleśników, podanych np. ze szpinakiem, polecam dodać płaską łyżeczkę suszonego oregano.
Naleśniki na majonezie smaż na tłuszczu o wysokiej temperaturze dymienia. Świetnie sprawdzi się zarówno olej rzepakowy, jak i masło klarowane. Masło dodatkowo podkreśli aromat całego dania. Naleśniki będą jeszcze smaczniejsze.
Babcia Henia do ciasta na naleśniki dodaje majonez
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki majonezu
- jajko
- 1,5 szklanki wody
- szczypta soli
- olej rzepakowy lub masło klarowane do smażenia
Jak zrobić puszyste naleśniki na majonezie?
Do miski wsyp mąkę. Wbij jajka, wlej wodę i dodaj szczyptę soli. Miksuj, aż składniki dobrze się połączą. Następnie dodaj majonez i ponownie wymieszaj całą masę. Odstaw na 10- 15 minut.
Następnie ciasto wylewaj na mocno rozgrzaną patelnię z niewielką ilością tłuszczu. Smaż kilka minut, aż naleśniki będą rumiane. Przygotuj także lekkie jak obłok racuchy według przepisu Ani Starmach oraz szybkie placki twarogowe . Pyszne dania będą gotowe błyskawicznie.