Lekkie jak obłok racuchy z przepisu Ani Starmach. Nawet babcie byłyby zachwycone
Racuchy skuszą niejednego łasucha. Proste placuszki z jabłkami przygotowane według przepisu Ani Starmach zaskoczą was lekkością. Wszystko za sprawą ubitej piany z białego, która sprawi, że ciasto na rarytas będzie miało konsystencję delikatnego puchu.
Przepis na wyborne racuchy Ani Starmach
Racuchy kojarzą nam się z dzieciństwem. Delikatne i lekkie niczym chmurka placki skuszą nie tylko najmłodszych. Pięknie pachną wanilią i wprost rozpływają się w ustach. Czego chcieć więcej?
Składniki:
- 340 g mąki pszennej
- 300 ml mleka
- 8 kwaśnych jabłek średniej wielkości
- 4 duże jaja
- 60 g cukru pudru + do posypania
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 30 ml oleju rzepakowego + do smażenia
- 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu
- szczypta soli
Jak zrobić pyszne racuchy? Ania Starmach zdradziła swój przepis
Zaczynamy od umycia, obrania i pokrojenia jabłek na plastry. Każdy z nich rozdrabniamy w niewielką kostkę. Mąkę pszenną wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy do dużej miski. Żółtka oddzielamy od białek i roztrzepujemy je.
Wlewamy do nich mleko oraz olej. Dodajemy też cukier puder, cynamon i sól. Gdy składniki będą stanowiły jednolitą masę, stopniowo wsypujemy mąkę i proszek. Do gotowego ciasta na racuchy dodajemy owoce i mieszamy wszystko przy pomocy łyżki.
Na koniec dodajemy pianę ubitą z białek i przystępujemy do smażenia. Na rozgrzanej porcji oleju, przy pomocy łyżki formujemy placuszki i zrumieniamy je na niezbyt mocnym ogniu (około 2 minut na stronę).
Jak podać racuchy?
Smakowity rarytas z jabłkami serwujemy po osuszeniu z nadmiaru oleju i posypaniu cukrem pudrem. Jeśli lubimy, możemy tez dodać nieco dżemu czy konfitury. Szczególnie smaczne będą powidła śliwkowe lub mus dyniowy.
Na naszej stronie znajdziecie więcej przepis na pyszne placki. Oprócz racuchów warto wypróbować śniadaniowy smakołyk na bazie banana. To świetny pomysł na wykorzystanie dojrzałych owoców. Być może skusi was też pełna białka i pachnącą wanilią odsłona jabłkowego przysmaku w wykonaniu Tomasza Strzelczyka.
Źródło: aniastarmach