Smakosze.pl Porady Babcia Wanda do gotujących się pierogów dodaje 2 łyżki tego produktu. Przez to się nie rozklejają
Canva / VIDOK

Babcia Wanda do gotujących się pierogów dodaje 2 łyżki tego produktu. Przez to się nie rozklejają

21 grudnia 2022
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Rozklejające się pierogi potrafią być naprawdę frustrujące. Czas spędzony na wyrabianiu ciasta i przygotowaniu farszu idzie wtedy zupełnie na marne. Na szczęście babcia Wanda zdradziła nam prosty trik, jak temu zaradzić. Wystarczy do ciasta dodać odrobinę mąki ziemniaczanej.

Sekret udanych pierogów tkwi zarówno w perfekcyjnie przygotowanym farszu, jak i cieście. Wszystkie starania na nic, kiedy podczas gotowania potrawa rozpada się. Dzięki patentowi babci Wandy możesz zapomnieć o tym problemie. Rozwiązanie jest banalnie proste.

Jak przygotować ciasto na pierogi, aby nie rozpadało się podczas gotowania?

Najprostsze ciasto na pierogi składa się z 3 składników . Dzięki właściwie dobranym proporcjom, uzyskać możemy delikatną i elastyczna masę . Co jednak zrobić, aby pieczołowicie wyrobione ciasto nie rozklejało się podczas gotowania ?

Do zrobienia ciasta na pierogi używa się mąki pszennej, soli oraz masła . Tak przygotowana masa może jednak nie sklejać się idealnie . Aby zmienić ten stan rzeczy, dodaj do podstawowych składników 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej . Problem rozklejających się pierogów zniknie.

Mąka ziemniaczana jest lepką odmianą o dużej zawartości skrobi . Dzięki temu doskonale wpływa na sklejające właściwości ciasta . Przez taki dodatek ciasto zyska ponadto na elastyczności i będzie łatwiejsze w wyrabianiu .

Jak prawidłowo gotować pierogi?

Sposób gotowania pierogów również ma wpływ na to, jak finalnie wyjdzie nasza potrawa . Rozgotowane danie może rozpaść się niezależnie od sposobu przygotowania ciasta . Jak długo należy gotować pierogi?

Czas gotowania zależny jest od tego, czy mamy do czynienia z pierogami świeżymi, czy mrożonymi . Liczenie zaczyna się od momentu wypłynięcia na powierzchnię . W przypadku pierogów świeżych, najlepiej wyłowić je w po upływie 2 do 5 minut .

Pierogi mrożone wymagają nieco dłuższego gotowania . 5-7 minut to optymalny czas do wyjęcia ich z wody . Pamiętaj, że mrożonych pierogów nie rozmrażamy przez wrzuceniem na wrzątek . Zapobiegnij sklejaniu się pierogów dzięki kilku prostym patentom . Sprawdź, co dodać do ciasta, aby było elastyczne i wytrzymałe .

Canva / Sarah2
Canva / Sarah2

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy