Obłędnie pyszna pasta z ogórki kiszonych. Zmiksowane z chrupiącym dodatkiem smakują najlepiej
Pasta z ogórków kiszonych jest pełnym smaku smarowidłem do chleba. Przygotujcie ją z dodatkiem pestek słonecznika, a przysmak będzie niezwykle soczysty i jednocześnie przyjemnie chrupiący. Sprawdźcie nasz przepis — pasta spodoba się całej rodzinie.
Jeśli nie jeszcze nie próbowaliście pasty z ogórka kiszonego, warto to zmienić. Lekkie i niezwykle aromatyczny dodatek do pieczywa smakuje wspaniale i urozmaici wasze śniadanie. Sprawdzi się zwłaszcza wtedy, gdy w lodówce ciężko znaleźć inne produkty, które pasują do chleba.
Przepis na pastę kanapkową z ogórkiem kiszonym
Składniki:
-
2 szklanki pestek słonecznika bez łupinek
-
6 średnich ogórków kiszonych
-
trochę zalewy z kiszonych ogórków
-
posiekany koperek
-
2 ząbki czosnku
-
4-5 łyżek oleju rzepakowego
Jak zrobić pastę kanapkową z ogórka kiszonego? Prosty przepis odmieni wasze śniadanie
Ziarna słonecznika wsypujemy do miski i zalewamy je wodą. Naczynie przykrywamy i odstawiamy na całą noc. Rano zlewamy płyn i płuczemy ziarna. Wrzucamy je do pojemnika blendera.
Ogórki kiszone ścieramy na tarce i dodajemy do słonecznika. Podobnie postępujemy z czosnkiem. Wlewamy jeszcze olej oraz nieco zalewy i starannie miksujemy.
Płynu wlewamy tylko tyle, by uzyskać odpowiednią konsystencję wyrobu - dość gęstą, ale na tyle rzadką, by możliwe było rozsmarowanie jej bez wysiłku. Na koniec pastę z ogórka kiszonego łączymy z koperkiem. Najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem.
Na naszej stronie znajdziecie przepisy na przysmaki z ogórkiem kiszonym. Sprawdźcie koniecznie prosty patent na kotlety mielone z ich dodatkiem. Być może spodoba wam się też receptura na placki z ogórków kiszonych .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Najlepsze powidła śliwkowe zrobisz z piekarnika. Szybko i bez mieszania
-
Wachowicz dodaje do racuchów gęsty składnik. Wychodzą lekkie i puszyste
-
Jak zrobić kiszone buraki? Ich korzyści są nie do przecenienia