Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wachowicz dodaje do racuchów gęsty składnik. Wychodzą lekkie i puszyste

Wachowicz dodaje do racuchów gęsty składnik. Wychodzą lekkie i puszyste

Racuchy - przepis Ewy Wachowicz
canva/TheMalni; Pawel Wodzynski/East News

Rauchy lubi wielu smakoszy. Ewa Wachowicz przyrządza je z wykorzystaniem kefiru, dzięki czemu są niezwykle lekkie i puszyste. Koniecznie ich spróbujcie — placuszki wprost rozpływają się w ustach. Dawno takich nie jedliście.

Jeśli szukacie pomysły na racuchy lekkie niczym chmurka, które jednocześnie będą pełne smaku i sycące, przepis Ewy Wachowicz z pewnością przypadnie wam do gustu. Miss Polski do zrobienia placuszków wykorzystuje kefir i to właśnie jemu danie zawdzięcza swoją konsystencję. Warto się skusić.

Przepis na lekkie racuchy według Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 1 litr kefiru

  • 4 jaja

  • 60 g cukru

  • 640 g mąki pszennej

  • 4 łyżeczki sody oczyszczonej

  • 2 banany

  • 4 średnie jabłka

  • olej rzepakowy do smażenia

Opcjonalnie dodatki:

  • mus jabłkowy

  • bita śmietana i świeże owoce

  • cukier puder

  • sos czekoladowy

Jak zrobić puszyste racuchy? Ewa Wachowicz ma sprawdzony patent

Do dużej miski wbijamy jajka. Wsypujemy cukier i miksujemy. Następnie wlewamy kefir, po czym stopniowo dodajemy mąkę oraz sodę oczyszczoną. Całość mieszamy do czasu, aż składniki połączą się, tworząc na gładką masę.

Banany i jabłka obieramy. Kroimy je w drobną kostkę i wrzucamy do masy. Mieszamy. Na patelni rozgrzewamy porcję oleju. Przy pomocy łyżki lub chochelki formujemy okrągłe placki.

Smażymy je do zrumienienia z obu stron. Racuchy osuszamy z nadmiaru tłuszczu i podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego.

Inne przepisy na smakowite placki znajdziecie na naszej stronie. W tym artykule podpowiadamy jak przygotować je z wykorzystaniem serka waniliowego. Ten natomiast zdradza patent na szybkie placki ziemniaczane.

Racuchy Ewy Wachowicz są pyszne
canva/Purple Goose

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ewawachowicz