Wachowicz dodaje do racuchów gęsty składnik. Wychodzą lekkie i puszyste
Rauchy lubi wielu smakoszy. Ewa Wachowicz przyrządza je z wykorzystaniem kefiru, dzięki czemu są niezwykle lekkie i puszyste. Koniecznie ich spróbujcie — placuszki wprost rozpływają się w ustach. Dawno takich nie jedliście.
Jeśli szukacie pomysły na racuchy lekkie niczym chmurka, które jednocześnie będą pełne smaku i sycące, przepis Ewy Wachowicz z pewnością przypadnie wam do gustu. Miss Polski do zrobienia placuszków wykorzystuje kefir i to właśnie jemu danie zawdzięcza swoją konsystencję. Warto się skusić.
Przepis na lekkie racuchy według Ewy Wachowicz
Składniki:
1 litr kefiru
4 jaja
60 g cukru
640 g mąki pszennej
4 łyżeczki sody oczyszczonej
2 banany
4 średnie jabłka
olej rzepakowy do smażenia
Opcjonalnie dodatki:
bita śmietana i świeże owoce
cukier puder
sos czekoladowy
Jak zrobić puszyste racuchy? Ewa Wachowicz ma sprawdzony patent
Do dużej miski wbijamy jajka. Wsypujemy cukier i miksujemy. Następnie wlewamy kefir, po czym stopniowo dodajemy mąkę oraz sodę oczyszczoną. Całość mieszamy do czasu, aż składniki połączą się, tworząc na gładką masę.
Banany i jabłka obieramy. Kroimy je w drobną kostkę i wrzucamy do masy. Mieszamy. Na patelni rozgrzewamy porcję oleju. Przy pomocy łyżki lub chochelki formujemy okrągłe placki.
Smażymy je do zrumienienia z obu stron. Racuchy osuszamy z nadmiaru tłuszczu i podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego.
Inne przepisy na smakowite placki znajdziecie na naszej stronie. W tym artykule podpowiadamy jak przygotować je z wykorzystaniem serka waniliowego. Ten natomiast zdradza patent na szybkie placki ziemniaczane.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jak zrobić kiszone buraki? Ich korzyści są nie do przecenienia
Czy można jeść surowego kalafiora? Nie każdy ma świadomość, łatwo o pomyłkę
Lekka i sycąca zapiekanka od Anny Lewandowskiej zachwyca smakiem. Doskonały pomysł na obiad
Źródło: ewawachowicz