Smakosze.pl Przepisy Bajecznie pyszne patisony marynowane w occie. Biją na głowę cukinię i ogórki
canva/AndreySt

Bajecznie pyszne patisony marynowane w occie. Biją na głowę cukinię i ogórki

4 lipca 2022

Patisony marynowane są rarytasem prostym w przygotowaniu i niezwykle smakowitym. Jeżeli tylko lubicie warzywa przyrządzane z dodatkiem octu i przypraw, warto zrobić z niej domowe przetwory. Roślina o nietypowym kształcie obfituje w wiele cennych składników odżywczych.

Patisony są niezbyt popularnym warzywem z rodziny dyniowatych, które w smaku przypomina cukinię. Zawierają witaminę C, B1, B2 i PP, a także wapń, żelazo czy magnez. Znajdziecie w nich też sporo cennego dla skóry karotenu. Skusicie się na ten rarytas?

Przepis na znakomite patisony marynowane

Składniki:

  • kilka małych patisonów

  • liście laurowe

  • ziarna czarnego pieprzu

  • ziarna gorczycy

  • ocet

  • 5 części wody na każdą część octu

  • 10 łyżek cukru na każdą część octu

  • 2 łyżki soli na każdą część octu

Opcjonalne dodatki:

  • kawałek cebuli

  • czosnek

  • koper

Przygotowanie marynowanych patisonów:

Umyte surowe patisony umieszczamy w czystych, wyparzonych słoikach. Do każdego naczynia wkładamy również liść laurowy oaz kilak ziaren pieprzu i gorczycy. Możemy też wrzucić dowolne dodatki spośród wymienionych powyżej opcjonalnych składników.

W garnku gotujemy wodę z octem w proporcjach 5:1. Płynu powinno być tyle, by wypełnić wszystkie słoiki tak, aby warzywa były w nim całkowicie zanurzone. Do roztworu dodajemy odpowiednią ilość cukru i soli, po czym rozpuszczamy je.

Gorącą zalewę przenosimy do naczyń z patisonami i zakręcamy je. Przetwory pasteryzujemy, gotując je w garnku wypełnionym wodą do 3/4 ich wysokości. Dla wygody dno warto wyłożyć ściereczką. Możemy też zabezpieczyć przetwory, przeprowadzając pasteryzację w piekarniku .

Po inne smakowite przepisy na domowe przetwory zajrzyjcie na naszą stronę. Zdradzamy tam m.in. jak zrobić znakomite kiszone truskawki czy doskonałe w smaku marynowane pieczarki .

Patisony są smaczne i zdrowe
canva/Oleksandr Prokopenko

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel.se.

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy