Czy arbuz jest owocem, czy warzywem? Odpowiedź może nieźle zaskoczyć
Lato jest sezonem najsmaczniejszych warzyw i owoców. Pojawia się również arbuz, który jest niezwykle smaczny, zdrowy i orzeźwiający. Czy arbuz jest owocem czy warzywem? Dlaczego powinniśmy jeść arbuza i co możemy z niego przygotować?
Zwykle nie mamy problemu, aby określić grupę sezonowych produktów, jednak arbuz budzi wiele kontrowersji i pytań. Z jednej strony owoc, z drugiej jednak wygląda jak dynia. Wyróżniamy wiele odmian arbuza, a każdy z nich jest zdrowy i bardzo uniwersalny, dlatego też podamy go na wiele sposobów.
Arbuz jest nie tylko smaczny, ale i zdrowy i bardzo orzeźwiający. W upalne dni arbuz doskonale gasi pragnienie, a że jest mało kaloryczny, to możemy jeść go bez żadnych ograniczeń- w 100 g arbuza jest 30,4 kcal.
Arbuz jest źródłem witamin z grupy B, witamin E i E, a także magnezu, potasu i żelaza. Arbuz bogaty jest w silne antyoksydanty, które opóźniają procesy starzenia i wykazują działanie antynowotworowe.
Czy arbuz jest owocem czy warzywem?
Większość z nas uważa, że arbuz jest owocem. Faktycznie, część, którą jemy jest owocem, jednak cały arbuz nie jest zaliczany do tej grupy.
Arbuz rośnie i dojrzewa podobnie jak dynia. Jest również wysiewany z nasion, a jego uprawa jest jednoroczna. Z tego też względu arbuz zaliczany jest do warzyw dyniowatych.
Co możemy zrobić z arbuza?
Z arbuza możemy przygotować orzeźwiającą lemoniadę, która idealnie gasi pragnienie w upalne dni. Latem arbuz będzie również pysznym dodatkiem do serników na zimno. Przygotujmy sernik bez pieczenia z truskawkowo- arbuzową nutą, a zniknie jeszcze tego samego dnia.
Arbuz może być również dodatkiem do sałatek- tu poznasz przepis na lekką sałatkę z arbuzem i fetą, jest idealna na lunch i kolację w dni, kiedy żar leje się z nieba i nie mamy ochoty na ciężkie potrawy. Sałatka jest lekka, sycąca i pyszna.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Kurczak rodem z KFC. Domowa wersja jest tańsza, smaczniejsza i bardziej chrupiąca
Niebywały patent na kolorowe kluski śląskie. Szokujący efekt jest zasługą 1 produktu
Pieczona brukselka, która zachwyca chrupkością i lekką słodyczą. Prosty i szybki przepis
Źródło: shareinfo.pl