Smakosze.pl
Czy arbuz jest owocem czy warzywem? Odpowiedź może nieźle zaskoczyć

canva/Armastas

Czy arbuz jest owocem, czy warzywem? Odpowiedź może nieźle zaskoczyć

4 Lipca 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Lato jest sezonem najsmaczniejszych warzyw i owoców. Pojawia się również arbuz, który jest niezwykle smaczny, zdrowy i orzeźwiający. Czy arbuz jest owocem czy warzywem? Dlaczego powinniśmy jeść arbuza i co możemy z niego przygotować?

Zwykle nie mamy problemu, aby określić grupę sezonowych produktów, jednak arbuz budzi wiele kontrowersji i pytań. Z jednej strony owoc, z drugiej jednak wygląda jak dynia. Wyróżniamy wiele odmian arbuza, a każdy z nich jest zdrowy i bardzo uniwersalny, dlatego też podamy go na wiele sposobów.

Magda Gessler, zupa ogórkowa

Najlepsza zupa ogórkowa według Magdy Gessler. Przepis mistrzów

CZYTAJ DALEJ

Arbuz jest nie tylko smaczny, ale i zdrowy i bardzo orzeźwiający. W upalne dni arbuz doskonale gasi pragnienie, a że jest mało kaloryczny, to możemy jeść go bez żadnych ograniczeń- w 100 g arbuza jest 30,4 kcal.

Arbuz jest źródłem witamin z grupy B, witamin E i E, a także magnezu, potasu i żelaza. Arbuz bogaty jest w silne antyoksydanty, które opóźniają procesy starzenia i wykazują działanie antynowotworowe.

Czy arbuz jest owocem czy warzywem?

Większość z nas uważa, że arbuz jest owocem. Faktycznie, część, którą jemy jest owocem, jednak cały arbuz nie jest zaliczany do tej grupy.

Arbuz rośnie i dojrzewa podobnie jak dynia. Jest również wysiewany z nasion, a jego uprawa jest jednoroczna. Z tego też względu arbuz zaliczany jest do warzyw dyniowatych.

Co możemy zrobić z arbuza?

Z arbuza możemy przygotować orzeźwiającą lemoniadę, która idealnie gasi pragnienie w upalne dni. Latem arbuz będzie również pysznym dodatkiem do serników na zimno. Przygotujmy sernik bez pieczenia z truskawkowo- arbuzową nutą, a zniknie jeszcze tego samego dnia.

Arbuz może być również dodatkiem do sałatek- tu poznasz przepis na lekką sałatkę z arbuzem i fetą, jest idealna na lunch i kolację w dni, kiedy żar leje się z nieba i nie mamy ochoty na ciężkie potrawy. Sałatka jest lekka, sycąca i pyszna.

Kawałki arbuza w misce

canva/joannatkaczuk

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: shareinfo.pl



Magdalena PataczAutor

Redaktor Magdalena Patacz

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

ogórki kiszone

Produkty

Idealnie chrupkie ogórki kiszone bez dodatku chrzanu. Zastąpisz go wyjątkowym składnikiem

Czytaj więcej >
mirabelka

Produkty

Intrygujący sposób na wykorzystanie liści mirabelki. Z drzewka wykorzystać można nie tylko owoce

Czytaj więcej >
Przenigdy nie wyrzucaj liści rzodkiewki

Produkty

Przenigdy nie wyrzucaj liści rzodkiewki. Sporo zaoszczędzisz i zyskasz pyszne specjały

Czytaj więcej >
biała czekolada

Produkty

Czy biała czekolada może być nazywana "czekoladą"? Poznaliśmy odpowiedź na odwieczne pytanie

Czytaj więcej >
pomarańcze

Produkty

Jak wybrać w sklepie najlepsze pomarańcze? Wystarczy dokładnie przyjrzeć się ich skórce

Czytaj więcej >
Bób jada się ze skórką czy bez?

Produkty

Bób jada się ze skórką czy bez? Odpowiedź zaskakuje, mało kto zdawał sobie sprawę

Czytaj więcej >